Четверта «Республіка» вже чекає на тебе!

З 5 по 7 вересня у Кам’янці-Подільському пройде IV Міжнародний соціо-культурний фестиваль «Республіка» («RE$PUBLICA»).

Цього року організатори приділить якомога більше уваги тому, аби об’єднати людей зі сходу та заходу України. На фестивалі творитимуть, читатимуть та виступатимуть митці з різних куточків України. Зокрема, музична частина фестивалю стане прикладом того, як культура може згуртувати людей, адже на сцені «Республіки» виступатимуть музиканти не лише з-за кордону, центральної чи південної України, а й зі Сходу: Jinjer з Горлівки, The Patch з Луганська та інші. Також підтримати фестиваль погодилися Behind the Masquerade з Німеччини та Nadija з Польщі.

У художній частині фестивалю художники (райтери) працюватимуть над розписуванням фасадів будинків по всьому місту. Оргкомітет фестивалю має на меті залучати до художнього оформлення не лише райтерів та волонтерів, а й мешканців будинків та перехожих. На фестиваль готують свої ескізи уже такі майстри балончика й пензля як Стрелков та арт-група Другий Фронт (Київ), Добрые Люди (Донецьк), М97 (Одеса), Кальков (Луцьк) – ці художники-муралісти працюватимуть над фасадами будинків та приміщень у Кам’янці-Подільському.

Зауважимо, що цьогоріч на одному з будинків Кам’янця-Подільського з’явиться графіті російського художника під назвою «Запальний танок», яке створили під час подій на Грушевського, та стане нагадуванням мешканцям та гостям міста про події на Майдані.

У рамках художньої частини фестивалю відбуватимуться майстер-класи із виготовлення трафаретів для протестного графіті, які потім всі учасники і намалюють. Як і щороку, у рамках фестивалю відбудеться еко-акція з прибирання каньйону річки Смотрич та інших частин міста. До акції будуть залучені волонтери, відвідувачі фестивалю та мешканці міста.

Цього року відбудуться і лекції з урбаністики, які зможуть відвідати всі бажаючі. Вперше на фестивалі проводитимуться акції з «партизанського садівництва» – із використанням насіннєвих бомб та «зеленого» графіті (з моху).

Також, за вже звичною традицією фестивалю, вночі відбуватимуться літературні читання та акустичні виступи під відкритим небом. За участі як нових, так і уже відомих письменників та музикантів.

Цього року у фестивалі братимуть участь близько 40 музичних гуртів не лише з України, а й з-за кордону. Серед уже заявлених учасників: Скрябін, Поліна Республіка, Sciana, Тінь Сонця, Слот, Роллікс, Dakh Daughters, Jinjer, Morphine Suffering, Infected Rain, Vivienne Mort, Один в каное, Skinhate.

Організатори також заявили про домовленість із хедлайнером всього фестивалю. Проте хедлайнер «Республіки» наразі побажав залишатися інкогніто та буде офіційно оголошений за декілька днів до початку фестивалю.