Середньовічний метал «Форпосту»

У Кам’янець-Подільський туристи завжди приїжджають за силою-силенною незабутніх вражень. А подивитись у нашому місті є на що – потужні оборонні споруди, церкви та костели, затишні дворики, сквери, високі та стрімкі каньйони річки Смотрич, Стара фортеця, Новий замок, музеї тощо. Але найбільше щастить тим, хто приїздить у місто під час фестивалів. Тому ті, хто побував у Кам’янці минулого вікенду, не прогадали. З 25 по 27 червня у сивочолому місті над Смотричем проходив ІІІ Міжнародний фестиваль середньовічної культури «Форпост».

Цього року фестиваль змінив локацію – усе дійство відбувалось на території Нового замку. Такі метаморфози кожен сприйняв по-різному. Проте, погодьтесь, ніхто не заперечить той факт, що краєвиди, які відкриваються звідси, просто неповторні. Старе місто та фортеця – як на долоні. Ракурсів для фотографів – хоч греблю гати. Збільшила їх кількість і ярмарка, що розкинулась у різних куточках Нового замку.

Асортимент ярмарки вражав. Вироби з глини,каменю, дерева та металу, медова продукція, сувеніри, прикраси, трав’яні чаї, вишиванки, взуття, картини, шкури диких тварин – далеко не повний перелік того, що можна було придбати. І не дивно, адже на фестиваль з’їхались майстри з різних куточків України – Київ, Чернівці, Хмельницький, Харків…

Але зачаровував гостей фестивалю не тільки ярмарок… Гостей фестивалю танцями, концертною програмою, лицарськими боями, стрільбою з луків, фаєршоу. Щодня, наприклад, виступав танцювальний колектив «Jah Surya» (Київ). Сольні та колективні виступи щоразу дівчат щоразу збирали чимало глядачів. не дивно, адже колектив виконував композицію у трайбл-стилі, який вперше дав про себе знати у 80-х рр. в США. Така техніка танцю прийшла на заміну класичному танцю живота. Проводили дівчата і майстер-класи. Потанцювати у новому для нас стилі завжди знаходилось чимало охочиш.

Навчали на фестивалі й шотландських танців.

Поза конкуренцією на «Форпості» були лицарські бої. Як же без них? Вони – основа фестивалю. А боїв було на будь-який смак – 1х1 (профбої), 2х2, 5х5, масові поєдинки (бугурт). Не забули організатори і про тріатлон (три вида зброї). Тому боїв та середньовічного металу тут вистачало. Не обійшлось і без сюрпризів – на імпровізованій арені виступала 24-річна Ірина Рогозовська з Ізраїлю. Як зазначає дівчина, вона одного разу побачила такі бої й не змогла залишитись осторонь. Вирішила: «Моє!». Сама ж три роки служила в піхоті ізраїльської армії.

Вражала і географія лицарів-воїнів. Цього року фестиваль зібрав найбільшу кільксть учасників – з Києва, Тернополя, Івано-Франківська, Львова, Хмільника, Запоріжжя, Красилова, Калуша, Малої Каховки, Чернігова, Луцька, Харкова, Вінниці, Хмельницького, Одеси, Дніпродзержинська, Донецька,  Іллічевська, Рівного, Вінниці, Коломиї, Дніпропетровська, Кишинева (Молдова), Ізраїлю, Москви.

Сотні прихильників зібрав і «Танець люті», себто «Tanzwut» – німецький гурт, хедлайнер фестивалю. Хлопці подарували Кам’янцю свої найкращі композиції, що прозвучали в стилях Neue Deutsche Härte та середньовічного металу.

Як зазначають глядачі, епатажні, навіть більше божевільні учасники гурту, з яскраво розмальованим обличчям і дійсно лютою поведінкою на сцені, так запалили народ, що той не хотів відпускати його просто так після закінчення концерту. «Tanzwut» виступив на біс. Після чого колектив поклонився у реверансі й красиво попрощався.

Що не кажіть, але фестивалі у Кам’янці вміють влаштовувати. Щоразу відкриваєш для себе щось нове. Це – своєрідне шоу, а воно, як мовлять, має продовжуватись. І воно буде продовжуватись!

Фото Олега СІНЬКОВА.