Хмельничани обговорили новий проект майдану Незалежності

З 1 серпня розпочнеться Всеукраїнський архітектурний конкурс на розробку проекту реконструкції майдану Незалежності у місті Хмельницькому. Планується, що реконструкція головного майдану обласного центру проводитиметься упродовж декількох наступних років у ряд етапів, але відповідно до єдиного проекту, який стане переможцем конкурсу.

Аби управління житлово-комунального господарства міської ради могло сформувати чіткі проектувальні завдання для майбутніх учасників конкурсу, на громадському обговоренні фахівці управління вислухали думки та побажання хмельничан щодо того, яким вони бачать майдан Незалежності у найближчому майбутньому.

«Конкурс триватиме 3 місяці. За цей час ми очікуємо проектні пропозиції від найкращих та найпросунутіших архітекторів міста Хмельницького, інших міст України. Проект, який переможе у конкурсі, буде втілюватись у життя. Для того щоб максимально врахувати думку хмельничан з цього питання, ми зібрались сьогодні на громадське обговорення», – зазначив, відкриваючи збори, начальник управління житлово-комунального господарства Василь Новачок. Він також запевнив, що проект реконструкції майдану Незалежності не передбачатиме будівництва житлових об᾽єктів чи влаштування малих архітектурних форм.

Учасники зборів, а це переважно представники активних громадських об᾽єднань Хмельницького, у ході достатньо жвавого обговорення грунтовно проаналізувати ті функції, які виконує майдан Незалежності у житті міста, наводили приклади головних майданів європейських міст та сформували основні пропозиції, які мають бути враховані у проекті реконструкції.

Зокрема, це:

▪реставрація чи капітальна перебудова існуючих фонтанів з метою забезпечення їх сучасного вигляду;
вивчення доцільності розташування об᾽єктів монументального мистецтва на майдані;
оновлення зелених насаджень;
вивчення можливості створення майдану у декількох рівнях;
пріоритет пішоходам та скейтбордистам, транспорт – на межі або за межами майдану;
▪більш функціональне вирішення проблеми паркінгу транспортних засобів;
▪розвинутий простір для єднання людей, спілкування представників усіх вікових груп та соціальних спільнот.

За інформацією управління житлово-комунального господарства, ділянка проектування обмежуватиметься будівлями міської ради та дитячої школи мистецтв на вулиці Гагаріна, будівлею Господарського суду на вул. Володимирській, Будинком рад та тротуаром на іншій стороні майдану.