Телескоп “Джеймс Вебб” зумів зняти найстарішу галактику у Всесвіті

Вчені представили переконливі докази існування найстарішої з виявлених на сьогоднішній день галактик, що отримала назву JADES-GS-z14-0. Це космічне утворення існувало менш ніж через 300 мільйонів років після Великого вибуху, що вразило наукове співтовариство, оскільки раніше вважали, що такі великі, яскраві та розвинені галактики в цей період неможливі.

У січні 2024 року прилад NIRSpec спостерігав за JADES-GS-z14-0 протягом майже десяти годин. Спектральний аналіз виявив незаперечний червоний зсув 14,32, встановивши новий рекорд для найвіддаленішої галактики.

Спектрограф ближнього інфрачервоного діапазону NIRSpec на космічній обсерваторії Джеймса Вебба вимірює червоне зміщення об’єктів, виключаючи вплив природних процесів у зірках. Висновки про відстань до об’єкта робляться тільки після ретельного спектрального аналізу. Для JADES-GS-z14-0 цей аналіз підтвердив її статус найстарішої з відомих галактик.

Основна світність галактики JADES-GS-z14-0, що простягається щонайменше на 1600 світлових років, зумовлена молодими зірками, а не масивною чорною дірою в її центрі. Маса галактики становить кілька сотень мільйонів сонячних мас – приблизно 10 % від маси Чумацького Шляху. Напрочуд розвинена для свого часу, ця «маленька» галактика містила значну кількість пилу та важких елементів, що вказує на існування багатьох поколінь зірок.

Exit mobile version