На Кам’янеччині розпочались жнива

Щороку гаряча літня пора знаменується початком жнив – кампанії, результати якої очікують не тільки керівники й працівники господарств, а все населення загалом. Збирання хлібів підбиває підсумки річної праці хліборобів. Видно, який результат отримано, як застосовувалися новітні технології ведення рослинництва, якими були стратегії керівництва господарств району. Чи будемо з хлібом, як житимемо – на ці важливі питання відповідь дадуть жнива 2014 року.

Як інформують в Кам’янець-Подільській районній державній адміністрації, 2 липня аграрії Кам’янець-Подільського району приступили до збирання врожаю. Цьому передувала клопітка підготовка: ремонт зернозбиральної техніки, комплектація робочих бригад з технічного обслуговування і ремонту техніки в полі, заходи з охорони праці і пожежної безпеки, підготовка складських приміщень, вагових господарств, іншого обладнання до прийому та збереження зерна.

Під урожай 2014 року в усіх господарствах району посіяно 18,7 тис. га ранніх зернових культур, в тому числі: озимої пшениці – 12,9 тис. га, озимого ячменю – 1,5 тис. га, озимого жита – 0,2 тис. га, ярого ячменю – 3,5 тис. га. Крім того, до збирання підлягає 3,7 тис. га озимого ріпаку.

Станом на звітну дату в районі розпочали жнивну компанію 15 господарств, це половина з тих, що мають ранні зернові культури. Серед них такі господарства як: ФГ «Велес-Агро», ВК «Іскра-2007», ПП «Деметра», ПП «Леон-Агро 2011» та СТОВ «Гарант».

В загальному по району вже зібрано:

– озимого ячменю обмолочено на площі 627 га (41,4% до посіяного) та при середній урожайності 45,0 ц/га намолочено 2797 тонн. Краща урожайність по підприємствах ПП «Леон-Агро 2011» та ТОВ «Промінь Галичина».

– озимого ріпаку намолочено 959 тонн із площі 289 га (8% від посіяного) з урожайністю 33,0 ц/га. Найкраща урожайність по ТОВ ВКФ «Агро-Еко ХХІ» та СТОВ «Гарант».

Розпочато збір ярого ячменю, якого вже обмолочено на площі 35 га та з урожайністю 48 ц/га намолочено 171 тонну.

З метою огляду ходу проведення жнивної кампанії 7 липня виїхали голова Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації Володимир Барановський та начальник управління агропромислового комплексу Ігор Гай в одне із сільгосппідприємств району – ПП «Леон-Агро 2011», що в селі Ходорівці. Загальна площа орендованої землі в даному господарстві складає 879,0 га, які повністю засіяні сільгоспкультурами. З них зернова група становить 405,0 га та 474,0 га під посівом технічних культур. На сьогодні в господарстві практично завершено збір озимого ячменю (95% від посіяних площ) із середньою урожайністю 47,0 ц/га. Збір урожаю проводиться власним комбайном «КЛАС», крім того, працює ще декілька тракторів. Одночасно з цим на підприємстві вже проводяться розрахунки з пайовиками, а саме соломою в тюках по собівартості. В даному підприємстві виплачується по 3,5% орендної плати від нарахованої грошової оцінки землі.

Маємо надію, що аграрії району, незважаючи на мінливі погодні умови, які постійно вносять свої корективи в напружену роботу трудівників поля, в оптимальні строки, без втрат, зберуть гарний врожай, що дасть змогу забезпечити формування регіональних ресурсів зерна відповідно до річної потреби району та забезпечити продовольчу безпеку Кам’янеччини.