Книга на дотик

10 лютого у кав’ярні «Coffete» відбулось відкриття дебютної виставки кам’янецького фотографа, учасника фотоклубу «Погляд» Олега Сінькова.

Привітати дебютанта прийшли директор департаменту гуманітарної політики Альона Кузема, його наставник та керівник фотоклубу «Погляд» Юрій Савін, а також друзі та колеги Олега, кам’янчани та представники ЗМІ.

«Книга на дотик» – саме так автор назвав свою експозицію. На 15 світлинах, які представлені на розгляд присутніх, відвідувачі кав’ярні можуть впізнати творчих людей нашого міста, зокрема учасників молодого, але вже досить відомого у нашому місті об’єднання «PHOENIX», яке згуртувало митців слова і пензля.

Цією виставкою автор хотів вчергове підкреслити важливість книг і читання у житті кожного з нас.

– На мою думку, подібні проекти надзвичайно необхідні для молодого покоління. Адже у вік комп’ютерної ери молодь забуває не тільки про здоровий спосіб життя, а й про навчання, зокрема про читання книг. Є надія, що «Книга на дотик» зможе прокинути у людей потребу в читанні. Учасники проекту, які втілили його у життя, змогли побачити себе по той бік фотоапарату і на своєму прикладі показати іншим, як модно і класно читати сьогодні. Вірю, що вони й надалі нестимуть по життю надзвичайну важливу істину, яку несли й донині: читання – справжнє благо. А згадка про радісні моменти зйомки із КНИГОЮ в руках назавжди залишаться у їхній пам’яті, – зазначив Олег Сіньков.

Ідею створення такої виставки підтримав редактор інтернет-видання «7 днів» Андрій Павловський, який і запропонував стати героями проекту учасників творчого об’єднання «PHOENIX» Віоліні Ситнік з чоловіком Дмитром та сином Тимофієм, Ользі Комаровій, Тетяні Сметанюк, Лілії Надвідній та Інні Мисюрі.

– Мені здавалося, що на фотографіях повинні були з’явитися люди, які мають безпосереднє відношення до літератури, – розповідає Андрій Павловський. – Оскільки вже давно товаришую з учасниками творчого об’єднання «PHOENIX» і знаю їх, як тих, хто намагається урізноманітнити літературно-мистецьке життя в нашому місті, сформувати навколо себе осередок молодих кам’янецьких письменників, видавати альманах та проводити літературні зустрічі з відомими майстрами слова, тому ми з Олегом Сіньковим відразу запропонували їм взяти участь у проекті.

На фото можна помітити як сучасну літературу, так і класичну. Архівні стародруки також стали частиною проекту.

Родзинкою виставки стали книги-учасниці сучасних українських авторів, яких організатори та учасники проекту знають особисто – познайомились на Форумі видавців, або ж на презентаціях, які організовувало у Кам’янці-Подільському творче об’єднання «PHOENIX».

Інтернет-видання «7 днів» та творче об’єднання «PHOENIX» вдячні за сприяння у проведенні фотозйомок кав’ярні «Coffete», готелю «Клеопатра», Кам’янець-Подільській міській центральній бібліотеці та бібліотеці рідкісних видань К-ПНУ імені Івана Огієнка.

Незабаром виставку «Книга на дотик» презентують у Хмельницькому та Чернівцях.

Партнери проекту в Кам’янці-Подільському: творче об’єднання «PHOENIX», обласна газета «Кам’янецький часопис «Ключ», інтернет-видання «7 днів», газета К-ПНУ ім. І. Огієнка «Студентський меридіан».

Фото Олега СІНЬКОВА, Ольги КОМАРОВОЇ та Юрія САВІНА.