Інциденти

Коли потреби кам’янчан – пріоритет

ОСББ. Кам'янець-Подільський

В умовах житлово-комунальних реформ, які наразі переживає наша країна, і тих острахів, що відчувають мешканці житлових будинків, очікуючи наслідків законодавчих перетворень, представники Громадянської мережі «ОПОРА» змогли поспілкуватись з людиною, яка має абсолютно позитивний погляд на перспективи Закону України № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Олена Мазур – керівник Асоціації ОСББ Кам’янця-Подільського та голова правління одного з ОСББ міста – розповіла «ОПОРІ» про особливості своєї роботи.

– Олено Юріївна, розкажіть, будь ласка, про Вашу Асоціацію та її роль у житті кам’янчан.

– Асоціація ОСББ міста Кам’янець-Подільський була створена 10 травня 2007 року. До неї спочатку увійшло 14 голів ОСББ, оскільки членами асоціації є представники об’єднань. На сьогодні Асоціація нараховує 32 члени. Взагалі в Кам’янці 149 ОСББ. Ми не обмежуємось роботою тільки з членами Асоціації, наша громадська організація допомагає всім, хто до нас звертається. Це можуть бути як уже існуючі об’єднання співвласників, так і ті містяни, які збираються створювати ОСББ. Ми надаємо різноманітні послуги: роз’яснюємо наглядно, консультуємо, практично допомагаємо в створенні ОСББ і подальшій його діяльності. В 2011 році на базі Асоціації був створений Ресурсний центр, який навчає, пояснює, супроводжує, захищає інтереси голів ОСББ, бухгалтерів та всіх зацікавлених осіб, тобто сприяє створенню ефективного власника в будинках.

Ми не єдина Асоціація – в Кам’янці є іще одна, але вона не належить до громадських організацій. До її складу входить 12 будинків. В нашому місті об’єднання складають більше 25% від загальної кількості багатоповерхівок. Додам, що на балансі міської ради перебуває 542 житлових будинки, кооперативів налічується 38.

– Які завдання перед собою ставить Асоціація?

– На сьогоднішній день для нас пріоритет – потреби кам’янчан, які до нас звертаються. Першочергово потрібно надати їм необхідну допомогу, роз’яснити усі нагальні питання. У мене в цьому є багаторічний досвід: 7 років головування в Асоціації, до цього – я була членом правління.

У моїй роботі велику роль відіграли доленосні зустрічі з такими кваліфікованими спеціалістами як Вікторія Погорєлова, Дмитро Левицький та Тетяна Бойко. Крім цього, ми стали учасниками Проекту USAID, тоді він мав назву «Реформа міського теплозабезпечення». Наші знання та досвід формувались завдяки виїзним семінарам, що організовувались спеціалістами Проекту. Вони неодноразово приїжджали й до Кам’янця-Подільського. Потім втілювалась програма по створенню Ресурсних центрів, які роз’яснювали і практично допомагала у створенні об’єднань.

Наразі продовжуємо проводити семінари для персоналу Ресурсних центрів підтримки ОСББ, проте з новою програмою, яка розширює нашу компетенцію щодо чистої енергії. Навчання організовуються ВБО «Інститут місцевого розвитку» за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

– Розкажіть, будь ласка, про просвітницькі заходи, які проводяться на базі Асоціації ОСББ м. Кам’янець-Подільський.

– Нещодавно ми провели два семінари для членів ОСББ на теми «Енергоефективність у вашому будинку» та «Енергоефективне вікно в твоїй оселі». На базі підприємства, що виготовляє металопластикові вікна, де розташоване професійне обладнання, відбулась змістовна зустріч: майстри надали всю необхідну інформацію щодо специфіки різних типів вікон. Члени ОСББ були дуже задоволені, тепер справа за конкретикою – оформити замовлення, зробити заміри, взяти банківський кредит. Тим паче, що зараз це вигідно, оскільки діє урядова програма енергоефективності, за якою держава відшкодовує ОСББ 40% від вартості обладнання, що підвищить енергоефективність.

В нашому місті зараз проводиться робота по встановленню індивідуальних теплових пунктів. Ведеться роз’яснювальна робота, в ході якої фахівці інформують ОСББ щодо того, на що треба звернути увагу, щоб отримати максимальну вигоду від встановлення ІТП.

Крім цього, ми проводимо просвітницьку роботу стосовно Закону України 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», доводимо до відома мешканців про суть нововведень, оскільки вони передбачають переоформлення документації та інші моменти. Наразі актуальною є інформаційна робота стосовно змін, які несе за собою прийняття цього закону, оскільки до 1 липня 2016 року кожне об’єднання має остаточно визначитися – як саме управлятиме своїм будинком.

– Хто допомагає ОСББ, в якому Ви головуєте, у фінансуванні ремонтів?

– Ми не втрачаємо можливості користуватися усіма програмами співфінансування, що пропонують нам держава і місцева влада. А це проект «Теплий дім» (утеплення будинку), заміна внутрішньобудинкових мереж, ремонт дворових заїздів. Всі вони працюють за схемою 50/50. Тобто половина коштів для ремонту чи придбання необхідних матеріалів надходить з місцевого бюджету, решта забезпечується за рахунок ОСББ.

Є також і закордонна допомога. Зараз в рамках програми НЕФКО було здійснено фінансування через КП «Міськтепловодоенергія» на встановлення індивідуальних теплових пунктів, таким чином у багатьох ОСББ безкоштовно установлюються ІТП. Нещодавно була прийнята нова програма фінансування установки теплових лічильників, з приводу її роз’яснення я матиму зустріч із міським головою.

– Які ремонтні роботи з термомодернізації вже зроблено у вашому будинку?

– Спочатку в будинку планувалось централізоване опалення, але у 2000 році нам запропонували поставити дахову котельню, ми її встановили і на сьогоднішній день вона забезпечує нас теплом і гарячою водою, незалежно від того, коли починається опалювальний сезон. Тому в цьому плані мешканцям дуже комфортно. До того ж, враховуючи зміни в тарифній політиці, комуналка обходиться нам значно дешевше, аніж тим, хто користується централізованим гарячим водопостачанням та опаленням.

Станом на сьогодні ми замінили 1300 квадратних метрів даху. Плануємо замінити внутрішньобудинкові мережі. Будинок відносно новий. Масове заселення відбулося у 2003 році. Членами ОСББ приймається кошторис на рік і певну суму коштів на ремонтний (резервний) фонд відкладаємо для того, щоб можна було робити капітальні і поточні ремонти. Спільними зусиллями облаштували дитячий і спортивний майданчики. Ми здійснили це за власні кошти, проте не без участі міської влади.

– А зараз Вашу прибудинкову територію обслуговує якась компанія?

– КП «Міське світло» контролює роботу ліфтів, сміття вивозить комунальне підприємство «Спецкомунтранс», постачання холодної води і стоки забезпечує КП «Міськтепловоденергія». Інші сфери з благоустрою: майданчики, ремонт доріг, бетонні роботи і таке інше забезпечуємо самотужки. Мешканці розуміють потреби комфортного життя. Для ефективної роботи ОСББ з людьми потрібно говорити мовою цифр. Тобто чітко вказувати: скільки коштів потрібно на квадратний метр, на обладнання, роботу, а потім називати загальні суми. Ось так ми працюємо.

ОСББ. Кам'янець-Подільський

Прес-служба громадянської мережі «ОПОРА».

Новини по темі

Back to top button