«Щасливого» презентували в Кам’янці

Творче об’єднання «PHOENIX» продовжує радувати шанувальників сучасної української літератури зустрічами з відомими майстрами слова. Так, 20 жовтня до Кам’янця-Подільського завітала чудова письменниця, яку за її перші романи нерідко називали українським Стівеном Кінгом, переможниця популярного літературного конкурсу «Коронація слова» і просто чарівна та вродлива жінка Вікторія Гранецька.

Того дня в Літературній залі Галереї мистецтв Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника вона презентувала містянам свій новий роман «Щасливий», який отримав спецвідзнаку «Гранд-Коронація слова» та нещодавно побачив світ у київському видавництві «Нора-друк». Оскільки книжка написана на основі реальних подій, то на зустріч із читачами письменниця приїхала зі своєю подругою Наталією – прототипом головної героїні її нового роману.

Про що ж йдеться в новому романі Вікторії Гранецької?  Вона — українська дівчина, що виросла у Вінниці й понад усе любить своє місто. Він –азербайджанський хлопець-мусульманин, котрий мріє повернутися у Нагірний Карабах, де залишився його рідний дім. Здавалося б, ці двоє не можуть бути разом – тому що обставини, батьки, кілометри нездоланних шляхів, заборон та упереджень… але вони знайшли одне одного й поєдналися у шлюбі – попри нерозуміння і спротив оточення. Дитина, яка мала б народитися щасливою — адже саме так звучить її ім’я в перекладі українською – приходить у цей світ смертельно хворою. Та, кажуть, у житті не буває випадковостей. Що, як маленькому хлопчику судилося змінити дорослих людей, примирити два різних світи і зробити їх по-справжньому щасливими?

Книжка зачіпає питання ісламу в Україні, а тому перед тим, як давати її в друк, «Щасливого» прочитав вчений-сходознавець, аби уникнути якихось неточностей чи недоречностей. До слова, роман уже був презентований у Львові на Форумі видавців, Вінниці, Києві, зокрема, в ісламському культурному центрі та книгарні «Буква». Після Кам’янця-Подільського ще запланована презентація в Рівному.

Окрім того, Вікторія Гранецька поділилася фактами з біографії, зокрема тим, що в її родині ніколи не було творчих людей, а перший свій вірш вона написала у 9 років. Жінка здобула освіту психолога, проте де лишень їй не довелося працювати: починаючи від спілкування з дітьми і завершуючи редактором глянцевого журналу.

У планах Вікторії – колись написати історичний роман, адже у Вінниці є дуже багато драматичних сторінок, про які мало хто знає. Наразі ж письменниця працює над романтичним романом-антиутопією у співавторстві, який уже готовий на 90%. Також усе частіше з-під її пера почали народжуватися вірші. «Коли йдуть вірші, душа відпочиває», – ділиться жінка. Із деякими з них вона брала участь у конкурсах і навіть перемагала. Наразі їх недостатньо для збірки, проте в майбутньому можна сміливо очікувати на книжку поезій від Вікторії Гранецької.

Після презентації жінкам вдалося погуляти нічним Кам’янцем, від якого в них залишилися тільки найкращі враження. «Це, мабуть, найгарніше місто України. Ми трохи поблукали, коли їхали до вас, – розповідає Вікторія, – коли заїхали в Кам’янець, то здалося, ніби потрапили у Середньовіччя».

Творче об’єднання «PHOENIX» вже домовилося про приїзд у Кам’янець-Подільський ще двох популярних письменників, проте поки тримає інтригу. Тому до нових літературних зустрічей!

Віоліна СИТНІК, спеціально для «7 днів».

Фото Петра ІГНАТЬЄВА та Олега СІНЬКОВА.