Кам'янець-Подільський

«Щасливого» презентували в Кам’янці

Презентація роману «Щасливий» Вікторії Гранецької

Творче об’єднання «PHOENIX» продовжує радувати шанувальників сучасної української літератури зустрічами з відомими майстрами слова. Так, 20 жовтня до Кам’янця-Подільського завітала чудова письменниця, яку за її перші романи нерідко називали українським Стівеном Кінгом, переможниця популярного літературного конкурсу «Коронація слова» і просто чарівна та вродлива жінка Вікторія Гранецька.

Того дня в Літературній залі Галереї мистецтв Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника вона презентувала містянам свій новий роман «Щасливий», який отримав спецвідзнаку «Гранд-Коронація слова» та нещодавно побачив світ у київському видавництві «Нора-друк». Оскільки книжка написана на основі реальних подій, то на зустріч із читачами письменниця приїхала зі своєю подругою Наталією – прототипом головної героїні її нового роману.

Про що ж йдеться в новому романі Вікторії Гранецької?  Вона — українська дівчина, що виросла у Вінниці й понад усе любить своє місто. Він –азербайджанський хлопець-мусульманин, котрий мріє повернутися у Нагірний Карабах, де залишився його рідний дім. Здавалося б, ці двоє не можуть бути разом – тому що обставини, батьки, кілометри нездоланних шляхів, заборон та упереджень… але вони знайшли одне одного й поєдналися у шлюбі – попри нерозуміння і спротив оточення. Дитина, яка мала б народитися щасливою — адже саме так звучить її ім’я в перекладі українською – приходить у цей світ смертельно хворою. Та, кажуть, у житті не буває випадковостей. Що, як маленькому хлопчику судилося змінити дорослих людей, примирити два різних світи і зробити їх по-справжньому щасливими?

Книжка зачіпає питання ісламу в Україні, а тому перед тим, як давати її в друк, «Щасливого» прочитав вчений-сходознавець, аби уникнути якихось неточностей чи недоречностей. До слова, роман уже був презентований у Львові на Форумі видавців, Вінниці, Києві, зокрема, в ісламському культурному центрі та книгарні «Буква». Після Кам’янця-Подільського ще запланована презентація в Рівному.

Окрім того, Вікторія Гранецька поділилася фактами з біографії, зокрема тим, що в її родині ніколи не було творчих людей, а перший свій вірш вона написала у 9 років. Жінка здобула освіту психолога, проте де лишень їй не довелося працювати: починаючи від спілкування з дітьми і завершуючи редактором глянцевого журналу.

У планах Вікторії – колись написати історичний роман, адже у Вінниці є дуже багато драматичних сторінок, про які мало хто знає. Наразі ж письменниця працює над романтичним романом-антиутопією у співавторстві, який уже готовий на 90%. Також усе частіше з-під її пера почали народжуватися вірші. «Коли йдуть вірші, душа відпочиває», – ділиться жінка. Із деякими з них вона брала участь у конкурсах і навіть перемагала. Наразі їх недостатньо для збірки, проте в майбутньому можна сміливо очікувати на книжку поезій від Вікторії Гранецької.

Після презентації жінкам вдалося погуляти нічним Кам’янцем, від якого в них залишилися тільки найкращі враження. «Це, мабуть, найгарніше місто України. Ми трохи поблукали, коли їхали до вас, – розповідає Вікторія, – коли заїхали в Кам’янець, то здалося, ніби потрапили у Середньовіччя».

Творче об’єднання «PHOENIX» вже домовилося про приїзд у Кам’янець-Подільський ще двох популярних письменників, проте поки тримає інтригу. Тому до нових літературних зустрічей!

Презентація роману «Щасливий» Вікторії Гранецької

Презентація роману «Щасливий» Вікторії Гранецької

Презентація роману «Щасливий» Вікторії Гранецької

Презентація роману «Щасливий» Вікторії Гранецької

Віоліна СИТНІК, спеціально для «7 днів».

Фото Петра ІГНАТЬЄВА та Олега СІНЬКОВА.

Новини по темі

Back to top button