Кам'янець-Подільський

Хмельницький: рятувальники провели роботи по збору ртуті у квартирі, де розбився медичний термометр

Хмельницький: рятувальники провели роботи по збору ртуті у квартирі, де розбився медичний термометр20 січня о 12:00 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в квартирі одного із багатоповерхових будинків на вул. Кам’янецькій, що в Хмельницькому, розбився медичний термометр. Мешканці квартири наполягали на проведенні заміру повітря щодо вмісту парів ртуті, повідомляють у ГУ ДСНС України у Хмельницькій області.

Негайно за вказаною адресою була направлена група спеціальних робіт з радіаційно-хімічного захисту Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС у Хмельницькій області. Працівники ДСНС зібрали  ртуть та за допомогою аналізатора здійснили контрольні заміри парів ртуті, яка становила 210 нг/м3 , що є допустимим.

Державна служби з надзвичайних ситуацій нагадує, якщо розбився ртутний термометр, потрібно зробити наступні дії.

Спершу виведіть дітей з кімнати. Дорослих – теж. Якщо на вулиці холодніше, ніж вдома, відчиніть вікно – отруйні випари виділятимуться повільніше. Але уникайте протягів – ртутна пилюка може осісти на меблях і стінах помешкання.

Місце, на якому розбилася ртуть, потребує додаткового освітлення. На віддалі від забрудненої ділянки поставте настільну лампу. Простежте, аби світло падало на ртутну «калюжу» збоку.

Збирати ртуть необхідно щіточкою або пензликом, у жодному разі не пилососом – тепле повітря сприяє випаровуванню рідкого металу. Та й пилосос після використання доведеться викинути. Якщо термометр розбився на килимовому покритті, визбирати ртуть буде важче. Допоможе медична спринцівка (клізма). Але ідеальний варіант – позбутися килима чи ковроліна, адже ворсинки можуть затримувати залишки ртуті.

Ртуть, яка потрапить у щілини паркету, також можна витягти за допомогою спринцівки або засипавши отвори піском – щіточці буде легше маневрувати. Можна озброїтися шматочком вати, змоченим у 0,2% розчині марганцівки, лейкопластирем або скотчем. Збирайте ртуть у пластикову чи скляну ємність. Бажано наповнити її водою чи розчином марганцівки. Туди ж висипте пісок і залишки ртуті з розбитого термометра.

Визбиравши найменші часточки, проведіть демеркуризацію. Вимийте підлогу розчином господарського мила і соди (30 г соди і 40 г мила на літр води) або розчином марганцівки. Протріть дерев’яні і металеві поверхні предметів, розташованих неподалік місця «аварії». Через 1,5-2 доби змийте дезінфікуючі засоби чистою водою.

Не викидайте ртуть у смітник чи каналізацію. Без спеціальної обробки вона почне виділяти токсичні речовини. Два грами ртуті здатні забруднити 6 тис. кубометрів повітря!

Якщо ртуть потрапила на одяг, прополощіть його у холодній воді впродовж 30 хвилин, потім – півгодини у мильно-содовому розчині (при температурі 70-80 С), пізніше – у лужному розчині. Завершіть процедуру полосканням у холодній воді. Довго! Це – єдиний шанс врятувати улюблену річ. І у жодному разі не періть забруднений одяг у пральній машині.

Для профілактики отруєння випарами ртуті пийте якомога більше рідини.

Сильний головний біль, біль при ковтанні, підвищення температури тіла, шлункові розлади – ознаки гострого отруєння – проявляються через 8-24 години. Негайно викликайте «швидку»! Ртуть – дуже токсична, вражає нервову систему і нирки. Якщо після «події» минув тиждень-другий, а ви – худнете без причини, вас нудить, відчуваєте слабкість і запаморочення, зверніться до лікаря.

Ртуті з термометра замало, щоб завдати істотної шкоди організму. Але за умови, що ви швидко ліквідуєте наслідки власної необережності. Стежте за дітьми – малюки так і норовлять запхати блискучі кульки до рота.

Якщо ртуті розлито більше ніж у градуснику  негайно покиньте приміщення та викличте рятувальників за номером – 101.

Новини по темі

Back to top button