Кам'янець-Подільський

Пожежі у житловому секторі країни продовжують забирати життя громадян

Пожежа

Показник трагічних випадків на пожежах у житловому секторі країни продовжує лякати стабільно високими показниками. Так, лише минулої доби, 28 листопада, вогонь забрав життя дев’ятьох українців. Ще п’ять отримали травми різного ступеня тяжкості.

Вогнеборці переконані, що саме власна недбалість громадян є головною причиною виникнення займань. Люди опалюють свої домівки, часто нехтуючи правилами пожежної безпеки, палять у приміщеннях та перенавантажують електромережу, вмикаючи обігрівачі та несправні побутові прилади. І таке недбальство щоразу підтверджується сумною статистикою.

Так, 28 листопада до рятувальників Одещини надійшло повідомлення про задимлення в під’їзді на 5-му поверсі 9-ти поверхового житлового будинку по вулиці Семена Палія, 78. Прибувши на місце події, вогнеборці встановили, що горить домашнє майно в квартирі на 5-му поверсі. Під час гасіння було евакуйовано 6 осіб та врятовано двох людей. На жаль, результаті події загинули 82-річна жінка та дівчинка трьох років.

Цього ж дня у м. Бердянськ Запорізької області пожежа матрацу в кімнаті житлової квартири забрала життя чоловіка 1975 року народження. Ще один громадянин загинув на пожежі у приватному будинку в смт. Михайлівка.

На Полтавщині, а саме в м. Лубни, вогонь забрав життя жінки 1930 року народження.

Також по одному смертельному випадку зафіксовано упродовж 28 листопада у Тернопільській, Миколаївській, Луганській та Івано-Франківській областях.

Загалом, з початку року показник загиблих та постраждалих на пожежах становить вже 1 тис. 567 та 1 тис. 290 осіб відповідно. При цьому, із 93 тис. 312 пожеж, понад 28 тисяч випадків сталися саме у помешканнях громадян.

Тож, заважаючи на вкрай невтішну та трагічну статистику, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов’язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення. Не забувайте розповідати дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь.

Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, тощо;
  • не паліть у ліжку;
  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;
  • при використанні пічного опалення перевірте заходи безпеки і справність печі;

Пам’ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

Фото slovoidilo.ua.

Новини по темі

Back to top button