Світ

Майбутнє Ірану після смерті президента Ібрагіма Раїсі: хто очолить країну?

В Ірані поховали президента Ібрагіма Раїсі, який загинув в авіакатастрофі. У триденній церемонії взяли участь сотні тисяч людей, які приєдналися до похоронної процесії. На тлі скорботи відчутний страх за майбутнє, оскільки Іран готується до виборів нового президента 28 червня. Хто очолить країну далі? Як це вплине на зовнішню і внутрішню політику Ірану? І найголовніше, чи є надія на те, що Іран може відійти від свого союзу з Росією? Більше читайте в нашій статті.

Вулиці Тегерана були заповнені тисячами скорботних, які прощалися зі своїм президентом Ібрагімом Раїсі. Величезні транспаранти зі словами “мученик служіння” і закликами “попрощатися зі слугою знедолених” прикрасили місто. Цей настрій поділяли і учасники процесії.

Поряд зі скорботою, люди стурбовані тим, хто прийде на зміну Раїсі. Президентські вибори в Ірані призначені на 28 червня.

Мохадес Джалалі, домогосподарка:

Я більше стурбована, ніж сумна. Я переживаю за те, що буде після його смерті. Хто зможе служити людям так само добре, як він? Звичайно, після Сулеймані і Раїсі обов’язково знайдуться ті, хто продовжить їхній шлях. І єдине, що нас заспокоює – це надія на майбутнє“.

Цікаво, що опитування незалежної голландської дослідницької компанії GAMAAN показало, що лише 16% іранців схвалюють нинішній режим, частиною якого був Раїсі. Він був відомий як “Тегеранський м’ясник” за жорстоке придушення народних протестів. На противагу цьому, 75% іранців хочуть зміни уряду і курсу країни.

Однак аналітики вважають, що в короткостроковій перспективі це малоймовірно. Часу до виборів занадто мало, щоб організувати повноцінну кампанію, а в розпорядженні урядового кандидата буде весь адміністративний ресурс.

Хізер Вільямс, директор з питань міжнародної безпеки та оборонної політики, Rand Corporation:

Я не думаю, що Ісламська Республіка більше зацікавлена в сильних чи поміркованих лідерах. Тож ми, швидше за все, побачимо консервативного, авторитарного президента, який вийде з цього процесу. Саме тому малоймовірно, що з іранського боку відбудуться значні зміни в політиці“.

В Ірані президент очолює виконавчу владу, але основні напрямки політики та ключових міністрів визначає верховний лідер, 85-річний аятола Алі Хомейні. Тому, хто б не переміг у президентських перегонах, навряд чи змінить курс Ірану або його дружні відносини з росією.

Світлана Ковальчук, політолог:

Аятола Хомейні має дуже добрі стосунки з Росією. Насправді, коли почалася війна, коли Росія напала на Україну, аятола зробив заяву, що він підтримує напад Росії на Україну, сказавши, що Росія нападає не на Україну, а на блок НАТО. І якби Росія цього не зробила, то це зробив би хтось інший“.

Нинішній верховний лідер має похилий вік і дуже хворий, тому незабаром його може замінити наступник, яким мала стати покійна Раїсі. Від цього призначення залежатиме майбутнє Ірану. Тим часом всередині іранської еліти точиться запекла боротьба за те, хто займе головне крісло Ісламської Республіки.

Ключові моменти та цифри:

АспектПодробиці
Смерть ПрезидентаІбрагім Раїсі загинув в авіакатастрофі
Тривалість похоронної церемоніїТри дні
Громадські настроїСум і страх за майбутнє
Дата президентських виборів28 червня
Опитування щодо затвердження чинного режиму16% схвалюють, 75% хочуть змін
Ймовірний майбутній президентКонсервативна, авторитарна фігура
Роль верховного лідераВизначає основні напрями політики
Здоров’я аятолли ХомейніПохилий вік і дуже хворий
Відносини з РосієюСильний, підтримав напад Росії на Україну
Внутрішня боротьбаЖорстока боротьба за правонаступництво всередині іранської еліти

Майбутнє Ірану залежить від майбутніх президентських виборів і можливої ​​спадкоємності верховного лідера, що визначає внутрішню та зовнішню політику країни.

Новини по темі:

Back to top button