Названо дієту, яка знижу ризик ризик старечого недоумства в пенсіонерів

Нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Nutrition Neuroscience, засвідчило, що середземноморська дієта знижує ризик когнітивних порушень у літніх людей, особливо у жінок, старших за 65 років.

Дієта включає фрукти, овочі, цільнозернові, бобові, горіхи та оливкову олію, а також помірне споживання риби та птиці. Вона багата на антиоксиданти, які захищають мозок від стресу і нейродегенеративних захворювань.

Дослідження, проведене в Китаї з 2019 до 2022 року, охопило 2313 учасників, старших за 60 років. Когнітивні функції вимірювали за допомогою міні-обстеження психічного стану, а дотримання дієти оцінювали за допомогою опитувань.

За три роки спостережень у 23.8% учасниць спостерігалося зниження когнітивних функцій. Дослідження засвідчило, що у людей із високою прихильністю до середземноморської дієти ризик когнітивних порушень був нижчим.

Хоча наукова робота і мала обмеження, включно з фіксуванням дієти тільки на початковому етапі та фокусом на сільському населенні Китаю, її результати підтверджують важливість здорового харчування для підтримки когнітивного здоров’я.

Exit mobile version