Кам'янець-Подільський

Від екології душі – до екології природи

Сьогодення вимагає від нас  замислитися над долею планети. Ми щодня по ній ходимо, бігаємо, їздимо, засмічуємо, ображаємо, не звертаємо уваги, зневажаємо, а вона, стверджують фізики, екологи, метеорологи, біологи і багато хто ще – жива. 

Вона дійсно жива: дихає, страждає, хворіє. «Земля хвора людиною», –  повторюють нині науковці і пропонують напрям лікування: від екології душі – до екології природи.

Саме тому у виховній роботі кожної школи нашого міста вагоме місце належить екологічному вихованню  школярів. Змістовим наповненням цього розділу є виховання ціннісного усвідомлення учнями себе  невід’ємною частиною природи, господарем свого дому, громадянином своєї держави зі сформованою громадянською та екологічною свідомістю.

З цією метою щорічно другий місяць весни є місяцем формування екологічного світогляду наших вихованців. Квітневі підсумки 2013 року, приурочені Дню довкілля та Дню Землі, дали можливість  визначити досягнення та скоригувати наступні плани.

У всіх навчальних закладах пройшли трудові акції: «Посади дерево», «За чисте довкілля», «Алея Слави», «Рости, деревце», «Весняна толока», «Прибери планету», «Парад квітів біля школи», «Краса на підвіконні».

Члени загонів «Екологічна варта» (ЗОШ №1, ЗОШ №7,  ЗОШ №10, НВК №17)  під керівництвом співробітників ЕНЦУМу продовжують роботу щодо заліснення лівобережних крутосхилів р. Смотрич у межах с. Зіньківці. Гімназисти свою весняну толоку провели на території еколого-натуралістичного центру, де їхнє завзяття було  дуже доречним. Дякують їм і в ДНЗ №20. Адже незабаром там зарясніють квітники, впорядковані дбайливими руками учасників трудової акції.

Екологічні навички, одержані школярами в школах міста, знаходять своє призначення, подальший  розвиток  і практичну реалізацію у роботі  учнів за профілем «Ландшафтний дизайн»  міжшкільного навчально-виробничого комбінату. А екологічна стежка ЕНЦУМу створює умови для виконання системи завдань, які спрямовують діяльність учнів у природному оточенні.

Екологічне виховання неможливе без походів, екскурсій, експедицій. Безпосередні спостереження за природними явищами сприяють формуванню у школярів уявлення про взаємозв’язок і розвиток довкілля, про незахищеність і вразливість природи  та вплив на неї людини. Одержані знання стають основою та змістом  годин спілкування «Стежками рідного краю» (НВК №3), «Земля- наш дім» (ЗОШ №2), круглих столів «Земля моя кричить від болю» (НВК №16), виставок учнівських робіт «Живе обличчя моєї Землі» (СЗОШ №5), конференцій «Дерева-старожителі м.Кам’янця-Подільського» (ЗОШ №7), агітбригад «Здорова планета- здоровий і ти» (ЗОШ №13), «Природа – наш дім» (ЗОШ №14),  показових виступів шкільних загонів ековарт «Чисто там, де не смітять» (ЗОШ №15), «Плекаємо сад» (ЗОШ №11),  флеш-мобу «Збережи первоцвіти» (ліцей), конкурсів авторської поезії, екологічного плакату, твору-есе «Земля благає – схаменіться, люди!» (ЗОШ №6, НВК №8, НВК №9, ЗОШ №12).

Заходи екологічного спрямування плануються і проводяться  з метою  формування екологічної  свідомості  учнів  та батьків, поглядів і переконань, що забезпечують становлення відповідального і діяльного ставлення до довкілля з тим, щоб кожний  наш день був святом чистої Води, Землі і Повітря.

Підсумком місячника благоустрою та екології в загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах міста став випуск інформаційного збірника  «Збережемо для майбутніх поколінь».

Новини по темі

Back to top button