Кам'янець-Подільський

Відшуміла ювілейна «Республіка»

Ювілейний фестиваль «Республіка» (2015)

Минулого вік-енду «Республіка» відзначила свій перший ювілей – найпопулярнішому фесту в Кам’янці-Подільському виповнилося 5 років.

До міста над Смотричем завітала рекордна кількість «республіканців» – 5,5 тисяч меломанів, які упродовж трьох днів танцювали та підспівували своїм кумирам. Не завадив фестивалю і дощ, який 4-6 вересня частенько нагадував про себе. Хоча встиг наробити шкоди, як-от вивести з ладу музичний пульт. Але меломанів розігнати не зумів. Взяли фестивальники і участь у акції «Здай телевізор – отримай квиток», під час якої обмінювали на квитки не тільки телевізори, а й килими.

– Акція з телевізорами не робоча, а символічна. Також, це чудовий шанс отримати квиток на фестиваль для людей, котрі не мають змоги його купити. Окрім телевізорів ми ще приймали килими. Близько ста килимів і телевізорів ми зібрали цього року. – розповів організатор фестивалю Андрій Зоін.

З’явилися нові локації, було запрошено понад 60 гуртів з України, Білорусії, Молдови та Словаччини. Під час ювілейної «Республіки» працювало 5 сцен: «Головна», «Тунель», «Арт-Двір», «Ратуша» та «Регі». 100 волонтерів допомагало у організації фестивалю, 40 правоохоронців слідкували за правопорядком.

– Є люди, які працюють на «Республіці» протягом року, і ті, хто приїздить працювати під час самого фестивалю. В нас команда складається з людей, які живуть в різних куточках України. Тому вся підготовка відбувається в «інформаційному просторі», ми рідко бачимося протягом року комунікуємо через інтернет та по телефону. – зазначила керівник «Re$publica promotion group» Іванна Мартинів.

Цього року було запрошено художника з Аргентини AMOR, прадід якого родом з Кам’янця-Подільського. Роботу художника можна побачити на вул. Огієнка, 41 (поворот на вул. Драгоманова).

Також луцький художник Андрій Kalkov цьогоріч продовжує серію малюнків «Круговорот» (закинуте приміщення навпроти вул. Пушкінська, 29).

Під час фестивалю кримчанин Михайло Коробков почав працювати над своїм малюнком на даху хостелу «Поділля» (вул. Лесі Українки, 112). По закінченню фестивалю організатори планують запросити одеських художників з команди «М97».

Про те, як «Республіка» впливає на сучасну молодь, розповів Андрій Зоін: «Ми бачимо, як «Республіка» змінює людей, в основному – молодь. Культурна програма фестивалю виховує їх, заставляє мислити, робити щось для розвитку не тільки фестивалю, а й для міста, країни. Я вважаю, що це найголовніше, адже молодь – наше майбутнє».

Під час ювілейного фестивалю «Республіка» біля Ратуші тривав триденний фестиваль «KP Food Festival 2015» – фест їжі, вуличного стилю та музики. Запашні страви, чудові напої, їжа просто з вогню та приготування у вас на очах тієї чи іншої страви – чекали на усіх охочих.

Зазначимо, організатор фесту «KP Food Festival 2015» Ян Шкуро має за плечима 8 років досвіду в організації заходів. У 2015 році він провів вже три подібних фестивалі, у тому числі перший фестиваль їжі у Рівному, який був дуже успішним.

Жвавою була й вулична торгівля. Так, починаючи від площі Ринок і аж до валів позаду Старої фортеці, можна було придбати собі сувенір на пам’ять: тут тобі різноманітні магніти, декупажовані дощечки, хенд-мейд прикраси, сумки, вироби зі шкіри, ловці снів, дощовиці, текстильні ляльки, а ще всеможливі медові та інші настоянки та наливки. Якщо ж людині хотілося створити свій неповторний сувенір, можна було взяти участь у майстер-класі з мозаїки. Майстер з Чернівців терпляче навчав премудростям роботи з кольоровими скельцями. На виготовлення однієї мозаїки йшло кілька годин, а тому до кінця залишалися найвитриваліші.

Як бачимо, для класного фестивалю непогода – не перешкода. А щоб він і справді пройшов класно – потрібна кропітка робота упродовж року. Зараз у найближчих планах організаторів – три тижні відпочинку, а потім – підготовка до шостого фестивалю «Республіка».

Ювілейний фестиваль «Республіка» (2015)

Ювілейний фестиваль «Республіка» (2015)

Ювілейний фестиваль «Республіка» (2015)

Ювілейний фестиваль «Республіка» (2015)

Ювілейний фестиваль «Республіка» (2015)

Ювілейний фестиваль «Республіка» (2015)

Ювілейний фестиваль «Республіка» (2015)

Ювілейний фестиваль «Республіка» (2015)

Ювілейний фестиваль «Республіка» (2015)

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ.

Фото Олега СІНЬКОВА.

Новини по темі

Back to top button