Кам'янець-Подільський

Жіночий образ на тлі століть

Жіночий образ на тлі століть

Галерея мистецтв Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника продовжує популяризувати музейні колекції та унікальні предмети із його фондів, ознайомлювати своїх відвідувачів із зразками портретного живопису, що розвивався на теренах нашого краю, його соціальним та функціональним призначенням. Чергову нагоду доторкнутись до прекрасного усі охочі мали першого березня – Галерея мистецтв відзначила прихід весни відкриттям нової виставки «Жіночий образ на тлі століть», розкривши загадковий світ образу жінки упродовж XVIII-ХХ ст.

Зображення образу жінки – вічна тема мистецтва. Кожна епоха малювала свій ідеал жінки, а її характер привертав особливу увагу багатьох художників. Дивлячись на портрети тих часів, ми можемо бачити як на зовнішність і внутрішній світ впливають ті чи інші події суспільного життя, мистецтво, література, мода тощо. Тому з приходом весни та напередодні Міжнародного жіночого дня присвята нової експозиції образу жінки надзвичайно символічна. Адже весна – це не тільки перші квіти, веселі пісні пташок та неймовірна магія природи і відчуттів, а й прекрасне свято жінок.

23 живописних роботи із фондів Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника прикрасили дві зали Галереї мистецтв. Серед авторів як невідомі так і добре знані художники: Д. Жудін, О. Жудіна, І. Юр’єв, П. Козін, В. Розвадовський. Деякі із полотен представлені у експозиції вперше.

Усі портрети виставки походять з подільських палаців, маєтків, садиб. У експозицію увійшли також і ті, що були передані у фонди музею родичами подільських художників. Збірку портретів було сформовано зі старих музейних колекцій, що почали формуватися ще Юхимом Сіцинським вкінці ХІХ століття.

На виставці представлені лики святих великомучениць, занурених у роздуми про сенс життя; всесвітньо відома провидиця – Кумська сивіла із атрибутами дохристиянського часу; дами імператорських династій у горностаєвих манто, коронах та діадемах, шляхтянки, селянки, жінки-трудівниці радянського періоду.

Поціновувачі мистецтва, що прийшли на презентацію, за допомогою доцента кафедри образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка Інни Березіної здійснили невелику мандрівку в історію створення портрету. Працівники Галереї мистецтв розповіли про кожне із представлених полотен. А студентки Подільського центру професійно-технічної освіти у залах XVIII-ХХ ст. продемонстрували сукні різних епох.

Зразки музичного мистецтва на інструментах тих часів прозвучали у виконанні учениць Кам’янець-Подільської міської дитячої музичної школи ім. Ф. Ганіцького: Ніколь Глухової (сопілка), Валерії Паращук (флейта), Валерії Желінської та Регіни Бабюк (гітара). А на завершення відкриття експозиції студентка Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтв Анастасія Поян продекламувала вірш Олени Іськової «Я просто жінка».

Відвідувачі виставки, напевно, уже не вперше переконалися, що жіноча доля таки непроста, а її душа – незбагненна. Яскравий приклад – доля преподобної Марії Єгипетської, яка є однією із найбільш шанованих святих за всю історію християнства. Саме ікона з її образом і відкриває експозицію. Не багато подвижників удостоєні особливої честі семиденного поминання в покаянний час Великого посту перед Великоднем. І серед них тільки одна жінка – Марія Єгипетська. Її життя незвичне, адже вона вбачала його сенс у потопленні пристрастей, а сила хіті була настільки великою, що вона навіть не брала гроші за розпусту, віддаючи перевагу життю у злиднях і заробляючи на прожиття пряжею. Незвичайний і її шлях звернення до Бога, винятковий духовний подвиг і його плоди. Її «житіє» в Україні було одним з улюблених домашніх читань, а під час Великого Посту воно ще й цілком прочитувалося в церкві. Доля Марії Єгипетської – один із найяскравіших прикладів покаяння і одночасно нагадування про невичерпну любов Бога до людини.

Кумська сивіла – ще один яскравий образ експозиції. Саме так – сивілами – у Стародавній Греції називали мандрівних пророчиць, які подібно до гомерівських ворожбитів пропонували всім охочим провістити долю.

Як стверджує легенда, Кумська сивіла була грецькою жрицею, яка залишила батьківщину і жила в італійському містечку Куми біля Неаполя. Вона була коханою Аполона і отримала від бога дар провидіння та життя, що мало тривати рівно стільки, скільки жриця буде перебувати далеко від рідної землі. Але жінка не подумала попросити в бога продовження молодості, тому повільно висихала, поки не перетворилась в зморщену істоту, що мріяла лише про смерть.

Куманці зжалилися над нею і, знаючи про умови її довговічності, надіслали сивілі листа, запечатаного за старим звичаєм глиною. Глина ж була із батьківщини. Побачивши її, Сивіла померла.

Історій жінок, портрети яких увійшли у експозицію «Жіночий образ на тлі століть», ще досить багато. Але не будемо розповідати усі, адже найкраще все побачити та почути самим. Тому запрошуємо усіх бажаючих відвідати виставку та насолодитися прекрасними зразками портретного живопису XVIII-ХХ століття.

P.S. На згадку про відвідини Галереї мистецтв усі жінки отримали подарунок – пам’ятну листівку із квітами та ляльками-мотанками ручної роботи. Зазначимо, що приємні подарунки-сюрпризи відвідувачі Галереї мистецтв отримують не вперше. У 2016 році художній відділ музею-заповідника започаткував акцію «Мистецький подарунок», що стартувала у День закоханих. Суть благодійної справи проста: кожен турист, який відвідає Галерею мистецтв у державні чи релігійні свята, або ж візьме участь у відкритті експозицій, матиме змогу обрати собі до душі хендмейдовий сюрприз – сувенір, що виготовлений добрими руками та щирим серцем.

Жіночий образ на тлі століть

Жіночий образ на тлі століть

Новини по темі

Back to top button