Кам'янець-Подільський

14-річний школяр уже заробляє, створюючи сайти

14-річний Назар Рогожук із Вінниці пише програми, створює сайти та відвідує уроки в 17-й школі через веб-камеру. Торік він посів перше місце на Всеукраїнському конкурсі комп’ютерного дизайну й отримав у подарунок домен для розміщення свого сайту в Інтернеті.

– Він  звичайна дитина, а комп’ютером захоплюється просто тому, що зараз так модно, – впевнена мама Назара. – Виросте – і мине в нього це захоплення, займеться чимось іншим. Адже він і на акордеоні грає, і на гітарі.

Програмуванням і веб-дизайном, як інформує освітній портал ПедПРЕСА, Назар почав цікавитися з дитинства. Його батько працює інженером, тому комп’ютер вдома був. Спершу хлопчик лише грався на ньому. Коли батько приходив із роботи, місцем доводилося поступатися. Назар це робив неохоче, а тому вирішив зібрати свій комп’ютер із підручних засобів.

– Приєднав старенький системний блок до телевізора, налаштував його, – згадує жінка. – Коли хотів, користувався ним як комп’ютером, а іноді як телевізор дивився. Зручно було, бо монітор досить великим був.

Побачивши в дитині таке прагнення до нових технологій, батьки вирішили віддати його на курси веб-дизайну. І не прогадали. Назару дуже сподобалися заняття, і він не побоявся подати заявку на всеукраїнський конкурс комп’ютерного дизайну. Посів на ньому перше місце у своїй віковій категорії. Це додало хлопцеві впевненості у своїх силах, і він взяв участь ще в кількох міжнародних конкурсах.

– В одному з них він отримав у подарунок принтер, а в інших – намет і розкладний стілець. Призи не дуже дорогі, але Назару було приємно, – згадує мама.

Після таких успіхів батько вирішив довірити Назару відповідальне завдання. Він попросив його створити сайт для вінницького НДІ землеустрою.

– Робив його Назар під час канікул. Дуже переживав, щоб усе вдалося. Зараз цей сайт працює, Назар іноді на прохання батька щось там змінює, – хвалиться мама Назара. Це була перша робота, за яку хлопцю заплатили. Суму він не називає, але, судячи з розцінок, які Назар виставив у себе на сайті, ціна за його послуги коливається від 1 до 4 тис. грн. Деякі суспільно корисні проекти він робить безкоштовно. Наприклад, створив електронну базу підручників , щоб однокласники замість кількох книжок могли носити в школу лише одну – електронну, в якій зберігається вся інформація. На сайті свого класу він вивішує домашні завдання з усіх предметів і новини класу. Навіть хотів випробувати систему, завдяки якій можна було б відвідувати уроки, не виходячи з дому.

– Був такий період, коли він пошкодив хребець і повинен був цілий місяць лежати, – згадує мама. – А школа у нас спеціалізується на математиці. Там кілька уроків пропустиш, і вже наздогнати складно. Тому Назар вирішив спробувати бути присутнім на уроках через веб- камеру. Налаштував пристрій і попросив вчителя математики вмикати його під час уроку. Бачили б ви, як він чекав цього сеансу. Цілий місяць у ліжку пролежати – можна не тільки за навчанням скучити. На жаль, зв’язок був дуже поганий, і картинку довелося вимкнути. Звук теж був розмитий, переривчастий. Назар намагався прислухатися, але після кількох невдалих експериментів довелося від цього відмовитися.

Нині Назар уже створив близько десятка сайтів і понад 30 програм. Надалі хлопець планує займатися комп’ютерними технологіями. І сподівається, що завдяки їм зможе створити щось цікаве і корисне для людей.

Новини по темі

Back to top button