Інциденти

Ціна на молоко. Якою вона має бути?

Молоко

Питання низької закупівельної ціни на молоко від господарств населення є на сьогодні актуальним, як ніколи. Саме тому, управління агропромислового розвитку Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації 19.05.2015 організувало зустріч сільських голів та представників молокопереробних підприємств.

На території району здійснюють заготівлю молока 9 суб’єктів молокопереробної промисловості, а саме: Філія «Лактіс» ДП «Аромат», Борщівський молокозавод філія «Чемерівці – молоко», ЗАТ «Дунаєвецький маслозавод», ПАТ «Чортківський сирзавод», Нігинський молокопереробний завод, Новоушицький молокозавод – ПП «Дживальдіс», ПАТ «Городенківський сирзавод», ПАТ «Хмельницька маслосирбаза», ТзОВ «Подільська веселка». За 4 місяці поточного року заготовлено від господарств населення 1465,6 тонн сирого молока ІІ ґатунку, що 20,6 % або 379,5 тонн менше в порівнянні з 2014 роком. Вартість молока з початку року становила: в січні – лютому 2,5 грн., в березні 3 грн., в квітні почалося зниження ціни до 2,7 грн., в травні прогнозована вартість молока становитиме 2,5 грн. за літр молока, і не виключено, що в літні місяці ціна знову знижуватиметься. В ході зустрічі управління агропромислового розвитку акцентувало увагу, що цінова ситуація на молоко викликає велике занепокоєння, адже низька реалізаційна ціна на молоко є однією з основних причин зменшення поголів’я корів в особистих селянських господарствах. А так як, продаж молока це один із небагатьох джерел надходжень коштів для селянина, наслідками є погіршення рівня життя селян, зниження реальних доходів населення, старіння та вимирання села.

Представники молокопереробних підприємства аргументували, що основною причиною зниження закупівельної ціни на молоко є проблеми із збутом готової продукції. Молочна продукція, є продукцією короткотермінового терміну зберігання, на сьогоднішній день склади переповнені готовою продукцією. Реалізація продукції на внутрішньому ринку не забезпечує нормальне функціонування підприємств, адже ринок перенасичений продукцією інших виробників, зокрема білоруською продукцією, а у зв’язку із політичними подіями та через забороною експорту молочної продукції в Російську Федерацію підприємства несуть великі збитки від перевиробництва. На Європейський ринок, поки що не вдається вийти, через малі квоти поставки молочної продукції з України, крім того не вся продукція відповідає стандартам Євросоюзу. За єврейськими стандартами, при виготовленні продукції забороняється використання сировини, отриманої від господарств населення. Тому, враховуючи ситуацію, що склалася на ринку молочної продукції не виключено, що не тільки ціна, а й об’єми закупівлі молока від населення можуть різко знизитись.

Також, дорікали молочники на низьку якість молока, аргументуючи що через окремих не добросовісних селян, в молоко попадають сторонні домішки, інколи скисання молока відбувається ще до того, як продукція поступає на завод.

В свою чергу представники сільських рад доводили, що саме заготовачі молока повинні контролювати якість заготовленого молока, і вразі виявлення факту порушень відповідальність повинен нести окремий суб’єкт, а не вся громада.

Дискутували також, над суттєвою різницею між вартістю сировини та готовою продукцією, вартість якої, за останній період збільшилась в рази, при тому що купівельна спроможність населення з кожним днем знижується. Виробники молочної продукції констатували, що на реалізаційну ціну готової продукції впливає її собівартість, яка через різке подорожчання електроенергії, паливо – мастильних матеріалів, витрат на оплату праці та інші фактори суттєво зросла.

Однак, не хотілося б щоб проблеми, з якими стикнулись молокопереробні підприємства перекладались на плечі селян, адже підвищилась не тільки собівартість готової продукції, собівартість молока також різко зросла. Тому, на сьогодні селяни також працюють у збиток, і невідомо, скільки вистачить селянину сил та терпіння підтримувати традиції села, та незважаючи на збитковість продовжувати утримувати корів, які виробляють молоко, що дешевше ніж вода.

Крім того, виникає багато запитань до узгодженої поведінки всіх суб’єктів закупівлі молока, яка полягає в одночасному зниженні рівня закупівельних цін, незважаючи на те, що молокопереробні підприємства мають різну спеціалізацію виробництва, різні обсяги закупівлі молочної сировини, різні сировинні зони та різні ринки збуту.

Саме тому, Хмельницьким обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України проведено ряд заходів по виявленню порушень законодавства щодо захисту економічної конкуренції, зокрема оштрафовано ДП «Старокостянтинівський молочний завод» та ПП «Консалтингова фірма «Прометей» в особі філії «Славутськиймаслоробний комбінат» загалом на 14 тис. грн за антиконкурентні узгоджені дії на ринку заготівлі молока для промислової переробки.

Крім того, рекомендовано 12 молокопереробним заводам області, зокрема, ПАТ «Деражнянський молочний завод», ТДВ «Дунаєвецький маслозавод», ТОВ «Городокконсервмолоко», ПАТ «Хмельницька маслосирбаза», ДП «Старокостянтинівський молочний завод», ТОВ «Віньковецький сирзавод», філія «Славутський маслоробний комбінат» ПП КФ «Прометей», ПП «Дживальдіс», ПП «Ізяславмолпродукт», філія «Лактіс» ДП «Аромат», ТОВ «Білогір’ямолокопродукт», ПП «Альма-Віта» (с. Золотники, Теребовлянський район, Тернопільська обл.) застосовувати економічно обґрунтовані ціни на молоко, що заготовлюється від індивідуальних господарств населення. Підсумовуючи зустріч було прийнято рішення направити лист – звернення на Міністерство аграрної політики та продовольства України щодо врегулювання проблемних питань, зокрема забезпечення закупівлі молока за економічно обґрунтованими цінами та врегулювання проблемних питань експорту молочних продуктів.

Управління агропромислового розвитку

Новини по темі

Back to top button