Економіка

Слід перевірити гаманці: НБУ заявив про виведення цілого ряду копійок

НБУ вкотре повідомляє про виведення з обігу монет, які випустили до 2003 року. Стосується це всіх номіналів. Мета — оптимізація номінального ряду. Експерти наголошують, що зберігати копійки на майбутнє не вийде, бо виготовлені вони з дешевих матеріалів та випущені великими тиражами. Тож колекційними вони не стануть ніколи. Про це розповів редактор сайту “Монети-Ягідки” Віталій Ткач. 

Деталі

За словами Віталія Ткача ціну мають далеко не всі монети. Колекціонерів цікавлять два варіанти:

  • монети з дорогоцінних металів — срібла або золота;
  • рідкісні екземпляри, наприклад, браковані монети. 

Звичайні обігові монети скарбом не стануть. На це є кілька причин — їх масовість та простота. 

Як приклад, експерт наводить простий випадок. “Один чоловік каже, що відкладе 10 копійок, щоб подарувати племіннику. Але насправді така монета нічого не коштуватиме ні через десять, ні через сто років. 

Навіть зараз далеко не всі монети сторічної давнини мають хоч якусь цінність. Не потрібно далеко йти, взяти для прикладу радянські монети, союз розпався понад три десятки років тому, а тогочасні копійки нікому не потрібні. Звісно, можна залишити кілька монет на пам’ять, але сподіватися що вони допоможуть збагатитися точно не варто. Хіба через тисячу років, і це не точно. 

Які монети виводять з обігу

Нацбанк виводить з обігу одразу кілька номіналів копійок:

  • 1 копійка;
  • 2 копійки;
  • 5 копійок;
  • 25 копійок.

Однак точна дата повного виводу з обігу ще й досі не названа. В Національному банку України повідомляють що обміняти монети можна буде до кінця дії воєнного стану та ще три місяці після його припинення. При цьому в обігу ще залишається понад сім мільярдів монет номіналом 1,2 5 та 25 копійок і поступово їх кількість скорочується. 

Новини по темі:

Back to top button