Економіка

Українці, які розраховуються в супермаркетах готівкою, платять більше: розкрита схема

Супермаркети та магазини доволі часто проводять дрібні “махінації” з вартістю товарів. Робиться це з єдиною метою — отримати якомога більше грошей від українців. Одна з найпоширеніших схем — встановлення цін таким чином, що не віддавати покупцеві всю решту. 

Деталі

Схема працює так, що сам покупець цього не помічає. Річ у тім, що в кожному з таких випадків йдеться про різницю у вартості всього в кілька копійок. Це здається незначним, але при великому потоці клієнтів торговий заклад може додатково отримати чималу суму. 

Схема працює за принципом округлення:

  • суму менше за 5 копійок магазин може залишити собі;
  • суму понад 5 копійок потрібно “вибачити” покупцеві. 

Тобто ціни навмисно встановлюються так, щоб віддати покупцеві не всю решту, а відповідно, збільшувати прибуток торгового закладу. При цьому покупець нічого не помічає, адже:

  •  в кожному випадку йдеться всього по кілька копійок, тож така різниця в ціні непомітна;
  • при цьому магазини спеціально встановлюють такі ціни, щоб всі округлення були не на користь покупця, тобто при ціні 9,96, 9,97, 9,98 чи 9,99 гривні, покупець все одно буде змушений заплатити магазину десять гривень. 

При цьому можна не стати жертвою схеми супермаркетів. Для цього достатньо оплачувати покупки в магазині карткою. В такому разі правила округлення не діють. 

Також раніше українцям розповідали, що співробітники супермаркетів не мають права змушувати покупців платити за пошкоджений чи розбитий товар. Однак тільки, якщо це сталося випадково. Якщо представники магазину впевнені в провині клієнта, то мають це довести в судовому порядку, бо самостійно стягувати такі виплати вони не мають права. В разі будь-якої суперечки покупцеві варто викликати поліцію та просити переглянути відео з камер відеоспостереження. 

Новини по темі:

Back to top button