Інциденти

Безпека журналістів – понад усе

Тренінг для журналістів «Практичні інструменти онлайн-журналістики та кібербезпеки»

13-14 листопада у Києві відбувся другий регіональний тренінг для журналістів «Практичні інструменти онлайн-журналістики та кібербезпеки», організований Національною спілкою журналістів України спільно з Офісом Координатора проектів ОБСЄ в Україні. У інтерактивній  школі для працівників онлайн медіа взяли участь журналісти з Київської, Сумської, Полтавської, Чернігівської, Черкаської, Житомирської, Вінницької та Хмельницької областей. 

Навчальні заняття розпочались із привітання в.о. голови НСЖУ Сергія Томіленка та старшого менеджера проектів ОБСЄ в Україні Джефрі Ерліха.

Сергій Томіленко розповів про роботу НСЖУ з журналістами, які постраждали під час виконання професійних обов’язків. Зокрема, у зоні АТО.

– Багато наших колег їхали на Схід як на екскурсію і, на жаль, це мало негативні наслідки. Тому ми наголошуємо на тому, що потрібно бути якомога краще підготовленими для виконання таких завдань. Для цього спільно з ОБСЄ реалізується низка проектів з питань безпеки для журналістів. Цей же тренінг буде корисний не лише для працівників інтернет-видань, а й для телевізійників, газетярів, які також щодня стикаються з роботою в інтернеті, – сказав Сергій Томіленко.

Джефрі Ерліх наголосив на тому, що безпека журналіста – це актуальне питання в усі часи.

– Коли я працював журналістом, а було це ще у 90-х роках, головним питанням була фізична безпека. Сьогодні журналісти можуть зазнавати кібер-атак, адже завдяки Інтернету застосувати якийсь вплив стало набагато легше. Тому питання безпеки тільки загострилися, – зазначив він.

Учасники тренінгу опановували особливості роботи з візуальним контентом (тренер Еміне Зіятдінова), веб-аналітикою (тренер Дмитро Тужанський), поглиблювали знання про соціальні медіа (тренер Віталій Мороз) та навчалися основам цифрової безпеки (тренер Кріс Дотен).

Зазначимо, що перший регіональний тренінг для журналістів «Практичні інструменти онлайн-журналістики та кібербезпеки» відбувся у Львові (6-7 листопада). На черзі – Одеса (20-21 листоапада) та Дніпропетровськ (27-28 листопада).

Як зазначили в НСЖУ, навчальний проект було розроблено з огляду на існуючі потреби медіа-спільноти і відповідно до зобов’язань ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, свободи переконань і вільного потоку інформації. Метою проекту є підвищення рівня знань української медіа-спільноти про практичні навички та етичні норми онлайн-журналістики.

Фото Sa DOVNIKO.

Новини по темі

Back to top button