Інциденти

На Збручі відкрили «Міст єднання»

Невеличкі села Шидлівці, що на Чемеровеччині і на Гусятинщині, не тільки населені пункти із однойменною назвою, а й місце зустрічі делегацій від двох областей – Хмельницької і Тернопільської, які розділяє річка Збруч.

Щороку традиційно сусіди у День Соборності і Свободи України виявляють бажання поїхати на такий імпровізований кордон, щоб вкотре засвідчити своє прагнення  жити в злагоді та мирі, будувати гарні відносини і підтримувати щирі та мудрі починання керівництва держави і своїх губернаторів. Правда, нинішнє братання запам’яталося тим, що  проходило воно на підвісному мості, який облаштували через річку зовсім недавно.

Як повідомляє Чемеровецька РДА, делегації з обох сторін зустрілися у визначений час на місці зібрання. На пагорбі розташувались прапороносці, а біля підніжжя зібралися люди.

По визначеному сценарію розгорталося театралізоване дійство. Спочатку представники влади з обох сторін зустрілися на середині мосту та перерізали імпровізовану стрічку. А щоб ще більше закріпити ці вітання, вони об’єднали свої добрі наміри  тісними,  дружніми обіймами, потисками рук та обмінялися короваями – своєрідними символами гостинності і добробуту українців. Трохи згодом розпочалася  святкова програма, до якої долучилися аматори місцевої сцени з обох сторін. Артисти співали українські національні пісні, декламували вірші, вітали жителів Чемеровеччини і Гусятинщини із величним святом єдності і волі.

Кілька теплих, задушевних слів подарував усім  присутнім перший заступник голови Чемеровецької райдержадміністрації Володимир Думанський. Представник виконавчої влади  краю зазначив: «…Лише маючи мету, можна знайти опору. Ми маємо мету – процвітаючу Чемеровеччину. І  я хочу, щоб опорою на шляху до цього стали ви – ті, хто присутні на цьому зібранні, ті, хто працює в полі, на виробництві, викладає, лікує – усі мешканці Хмельницької, Тернопільської і інших областей України. Адже тільки разом ми на щось здатні…».  У своєму виступі Володимир Володимирович згадав всіх людей, які доклали зусиль аби вирішити проблему із налагодженням підвісної переправи  через річку. Серед них представники органів виконавчої і влади і місцевого самоврядування з обох районів, меценати і спонсори, представники  територіальних громад з Шидлівців.

Своїми побажаннями з нагоди Дня Соборності і Свободи України поділився і  перший заступник голови Гусятинської райдержадміністрації Василь Цільо. Він говорив не довго, але емоційно і пристрасно, – «…тільки разом, спільними зусиллями ми можемо здолати будь – які труднощі на своєму шляху. І нинішнє зібрання цьому яскраве свідчення»,- зауважив промовець. Василь Михайлович також згадав окремі  історичні події минулого століття, коли у важкі буремні і голодні 30 – і роки мешканці вище названих населених пунктів підтримували одні одних і словом,  і ділом.

За спільною згодою міст вирішили назвати «Мостом єднання». А обряд освячення новобудови  здійснив отець Ігор.

Попри все найбільше сьогодні радує те, що пересічні українці, незважаючи на певні негаразди,  зумовлені політичною і економічною кризами, не втрачають віри у власні сили, у  свою правду, у краще прийдешнє для себе, своїх дітей і України. Тоді хочеться жити й творити, мріяти і втілювати ці мрії у життя, покладаючись на себе і на свого ближнього.

Новини по темі

Back to top button