ІнцидентиКам'янець-Подільський

До дня народження Володимира Сосюри – літературно-мистецький вечір

Літературно-мистецький вечір «Народ без Батьківщини і без мови не народ»У Галереї мистецтв художнього відділу Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника відбувся літературно-мистецький вечір «Народ без Батьківщини і без мови не народ», організований до 120-річчя від дня народження видатного українця, незвичайного поета, найніжнішого лірика XX століття – Володимира Сосюри.

Поціновувачі творчості Володимира Миколайовича, відкинувши буденність та відклавши щоденні клопоти, поринули в атмосферу душевного тепла, приязні, у світ щирого поетичного українського слова. Атмосферу свята для глядачів створювали учасники заходу, які у кожному своєму виступі доносили до них солов’їний голос Сосюри, залишений нам у спадок.

Бібліограф Кам’янець-Подільської центральної районної бібліотеки Юлія Воронюк підготувала книжкову виставку «Солов’їне піднебесся Володимира Сосюри». А завідуюча відділом обслуговування Оксана Клімова розповіла коротку хронологію життя та творчості письменника. Особливу увагу вона звернула на роман «Третя рота», в якому розповідається про перебування письменника в Кам’янці-Подільському.

Вірші поета продекламували наймолодші учасники заходу – Олеся Василенюк (Кам’янець-Подільська міська дитяча школа мистецтв, учениця театрального класу; викладач: Олександра Кравчук), Софія Романюк, Катерина Сиротюк, Дар’я Гожа, Володимир Брушневський, Софія Чугаєва (Кам’янець-Подільська спеціалізована школа-інтернет І-ІІІ ступенів «Славутинка»; керівник: Жанна Кучерява).

З віршем Івана Драча «Заповіт Сосюри» присутніх ознайомила письменниця Тетяна Дорошенко. А Михайло Коцюбанський та Лариса Маслова – із поезіями, які присвятили Володимиру Сосюрі. Усі автори – із літературного клубу «Джерела душі», що працює при Кам’янець-Подільському ТЦСО (НСП) «Турбота».

Прозвучали на літературно-мистецькому вечорі і пісні на слова Володимира Сосюри. Їх виконали викладачі Кам’янець-Подільської міської дитячої школи мистецтв – Вадим Козловський («Васильки»), Руслан Вознюк, Надія Ферманюк («Любіть Україну», «Коли потяг у даль загуркоче…»). Концертмейстер – Віталій Бондін.

Наостанок зазначимо: 120 років тому ім’я Володимира Сосюри з’явилося на світ. За ним – нові покоління. І у майбутньому житимуть на землі люди. Нові імена співців прикрашатимуть літературний обрій, але серед них завжди світитиме і зігріватиме душу ніжна і тривожна, повна людської любові та краси поезія Сосюри, що й досі твердить істину: «Народ без Батьківщини і без мови – не народ».

Фото Петра ІГНАТЬЄВА.

Новини по темі

Back to top button