Кам'янець-Подільський

На Андріївські вечорниці – у бібліотеку!

Андріївські вечорниці в бібліотеці.

В українській традиції День святого Андрія Первозваного відомий як Андріївські вечорниці або «Калита». У цей день хлопці та дівчата влаштовували вечорниці і веселились аж до Дня Святого Миколая. І в наш час традиції вечорниць зберігаються в молодіжному середовищі. Не виняток і читачі обласної бібліотеки для юнацтва.

Бібліотекарі відділу абонементу популяризують народні свята та звичаї, розуміючи, що зв’язок поколінь буде доти міцний, поки обряди і традиції для юних українців будуть сповнені тим сакральним змістом, який закладали наші предки у подібні дійства. Уже традиційно напередодні свята приміщення книгозбірні трансформується у затишну світлицю і господині запрошують юних подолян на Андріївські вечорниці.

Цьогоріч на дійство завітали старшокласники НВК №2. Бібліотекарі розіграли цілу інтермедію з гостями, підв’язавши калиту до ціпа. Дівчата і хлопці брали активну участь у ворожіннях та гаданнях з використанням води, воску, перснів, збіжжя і символічних предметів, хором виголошували замовляння і ритмічні приповідки. Як і зазвичай на вечорницях хлопців і дівчат чекало частування. Було багато й пізнавального. Школярі дізналися про обрядовий хліб – Калиту і про звичаї, пов’язані з його випіканням, а також переглянули тематичне відео.

А фахівці відділу краєзнавства напередодні свята завітали до учнів СЗОШ №12, де провели урок народознавства «Андріївські вечорниці», на якому за допомогою відеопрезентації, ігор та конкурсів познайомили юних читачів із історією свята, народними легендами, прикметами, традиціями та звичаями його проведення. Під час уроку хлопці та дівчата спробували оживити вечорниці в ніч на Андрія – дівчата взяли участь у ворожіннях,а хлопці вибирали пана Калитинського і кусали солодкий корж – калиту.

Щирий інтерес молоді до таких зустрічей надихає і переконує бібліотекарів у важливості відновлення українських звичаїв.

Новини по темі

Back to top button