Кам'янець-Подільський

ЗВО «ПДУ»: «Дай мені, мамо, хустку на згадку…»

Заклад вищої освіти «Подільський державний університет» долучився до відзначення Всеукраїнського дня української хустки, організувавши виставку-експозицію «Дай мені, мамо, хустку на згадку…».

Її презентували в фойє головного корпусу. Експозиція нараховувала 64 види хусток. Це презентування усіх шедеврів, що збереглися у родинах від прабабусь та бабусь з різних областей України…

Кожна хустина – то історія окремої родини, то засвідчення життя певної жінки… У колекції хусток – одна із найдавніших, якій уже понад 100 років, проте вигляд її не поступається сучасним хустинам.

Із вітальним словом, урочисто відкрив захід ректор університету, професор Володимир Іванишин, підкресливши, що саме хустка завжди була і залишається оберегом – від моменту народження людини й до самої смерті. Особливо для жінки, – хустка, – мала неабияке значення, адже покриття голови хусткою – це символ вірності, відданості та жіночності.

Про історію виникнення хустки, значення кольорів та малюнків, особливості використання та пов’язування хустки на голові, розповіла викладачка ІІ категорії циклової комісії культурологічних дисциплін Кам’янець-Подільського фахового коледжу культури і мистецтв Алла Вергун.

Варто зазначити, що вперше у місті ЗВО «ПДУ» став центром створення такої колекції українських хусток. Сподіваємось, що це лише старт для подальшого накопичення та подальшого сприяння розвитку й популяризації традицій, звичаїв українського народу.

Тож ЗВО «ПДУ» запрошує усіх поціновувачів української культури долучитись до перегляду та ознайомлення із незвичайним багатством та колоритом української хустки.

Новини по темі

Back to top button