Економіка

Українці можуть опинитись без черешні та інших ягід цього року

Експерти прогнозують скорочення ринку ягід на 30-50% через окупацію південних областей та ведення бойових дій. Деякі ферми серйозно постраждали.

Урожай ягід цього року скоротиться приблизно на 30-50%. Це пов’язано із веденням активних бойових дій та окупацією частини південних та південно-східних областей України. Про це повідомила президент асоціації “Яроводство України” Ірина Кухтіна, повідомляє AgroPortal.

За її словами, деякі ферми дуже постраждали.

“Допускаємо, що цього року черешні взагалі не буде, адже, наприклад, на частині Запорізької області ведуться бої, і вже пропущено той період, коли потрібно було проводити агрономічні заходи” , – сказала експерт.

Щодо полуниці, то вона почне надходити на ринок пізніше, ніж зазвичай – приблизно наприкінці травня. Виробники з територій, які перебувають під тимчасовою окупацією Росії, не зможуть вчасно поставити ягоду на ринок.

“Щодо інших ягід важко сказати, окремі ферми серйозно постраждали, а іноді навіть місцеві жителі сіл мародерили, викопували навіть кущі на полях. Тому дати точну оцінку дуже важко”, – каже Кухтіна.

При цьому фермери виборюють майбутній урожай. Деякі навіть обробляють насадження за допомогою дронів, щоб не чекати на закінчення робіт з розмінування.

Новини по темі

Back to top button