Наука

Вчені розробили бетон на основі людських кісток

Інженери Прінстонського університету створили новий тип бетону, який може похвалитися вражаючою міцністю – у 5,6 раза вищою, ніж традиційний бетон. Їхній інноваційний підхід був натхненний структурою людських кісток, яка забезпечує стійкість до розтріскування і раптового руйнування.

Лабораторні випробування експериментальних зразків продемонстрували дивовижну стійкість до поширення тріщин і здатність деформуватися без руйнування. Команда черпала натхнення в компактній кістковій тканині, відомій своїми підтримувальними і захисними властивостями, які підвищують стійкість до переломів.

Ця кісткова тканина складається з еліптичних трубчастих компонентів, званих остеонами, укладених в органічний матрикс. Ця унікальна архітектура ефективно розподіляє навантаження і стримує зростання тріщин, значно підвищуючи міцність матеріалу на основі цементу. Інженери розробили математичну модель, яка дала змогу створити формулу, що включає еліптичні та циліндричні «остеони».

Важливо відзначити, що, за твердженням дослідників, їхній бетон не вимагає додаткових армувальних матеріалів, таких як пластик або волокна. Замість цього вони домагаються підвищеної міцності за рахунок ретельного маніпулювання внутрішньою структурою матеріалу.

Новини по темі:

Back to top button