Інциденти

Бензинова незалежність

Бензинова незалежність

Європейська комісія задекларувала: до 2020 року у 10 % транспортних засобів світу використовуватимуться альтернативні джерела енергії. Як це працює вже зараз?

Чому заміна бензину – актуальна?

Нафта – вичерпний ресурс енергії. У людства, за прогнозами спеціалістів, залишилося лише одне століття до енергетичної кризи. Це якщо не впровадити енергозберігаючі технології та використання альтернативних джерел енергії. Європа, на відміну від країн Перської затоки та Північної Америки, має невелику природню нафтоносність.

Ще за статистикою 1993 року, викиди шкідливих речовин від автомобілів у навколишнє середовище сягали таких показників:
• оксид вуглецю – 14,7 млн тонн;
• вуглеводні – 3,4 млн тонн;
• оксиди азоту – близько 1 млн тонн;
• високотоксичні сполуки свинцю – більше 5,5 тис. тонн.

Кожен рік автомобільні заводи світу випускають понад 40 мільйонів машин. Враховуючи зростання темпів виробництва, можна зрозуміти: через 10 років усі великі міста покриє смог.

Існують ще й економічні важелі. Наприклад, припинення використання біопалива у світі, за прогнозами спеціалістів Merrill Lunch, стане причиною зростання цін на нафту і бензин орієнтовно на 15 %.

Необхідно враховувати також потреби в енергетичній незалежності держав. До речі, Україна як член Європейського енергетичного співтовариства зобов’язана до 2020 року збільшити частку відновлюваних джерел енергії у своєму енергобалансі до 11 %. У деяких Європейських країнах вже сьогодні цей показник сягає 20-25%.

Вже сьогодні для людства доступні різновиди замінників бензину:
• біопаливо;
• електроенергія;
• електрична енергія, вироблена з альтернативних джерел.

Як у світі досягається бензинова незалежність?

Автомобільна промисловість

Розрізняють кілька актуальних видів електромобілів:
• «чисті автомобілі» (BEV), які використовують один або декілька електромоторів, що живляться від блоку літій-іонних батарей;
• гібриди (PHEV), у яких разом з електродвигунами використовується двигун внутрішнього згоряння;
• автомобілі, в яких одночасно з електромотором використовується силова установка на паливних елементах, переважно на водні;
• електромобілі, які використовують електроенергію, вироблену тільки з відновлюваних джерел (вітру, сонця, води).

Наприклад, у Японії з 2014 року продається серійний седан Mirai, облаштований водневим двигуном виробництва компанії Toyota Motor Corp. У ньому електроенергія для роботи двигуна виробляється шляхом поєднання водню з атмосферним киснем. Кожному покупцю машини держава надає субсидію у розмірі 17 000 $. Експортуються ці машини до Західної Європи та США.

У США, аби купити електромобіль Model S, необхідно чекати своєї черги два місяці, хоча Tesla випускає 20 000 машин за рік. А в Норвегії ця марка авто стала найпопулярнішою у 2014 році.

Перший електробайк LiveWire зійде з конвеєра Harley-Davidson через пару років.

Автозаправки

Шведи першими у світі стали «годувати» свої машини біодизелем, виробленим із соснової олії. Починаючи з квітня 2011 року його можна придбати більш ніж на 300 заправних станціях Швеції.

У 2010 році 2,7 % споживання палива на дорожньому транспорті світу було покрито 86 мільярдами літрів біоетанолу та 19 мільярдами літрів біодизеля. За розрахунками вчених, на транспорті частка біопалива може скласти від 10% до 25%.

У японському місті Фуджісава немає бензозаправок, а є розгалужена мережа спеціалізованих станцій для електрокарів. Жителі, які не мають власного транспорту, можуть орендувати електромобілі, електроскутери та велосипеди.

Літакобудування

Інженери NASA розробили літак нового покоління на електродвигунах, які дозволяють йому розвинути високу швидкість та маневреність.

Перший комерційний трансатлантичний авіарейс на біопаливі у березні 2013 року виконав літак Боїнг-777-200 авіакомпанії KLM за маршрутом Амстердам – Нью-Йорк.

Літак на сонячних батареях «Solar Impulse 2», сконструйований у Швейцарії, наразі здійснює навколосвітню подорож. На літаку є 17 248 сонячних батарей, від яких працюють чотири електромотори.

Кораблебудування

У 2013 році в Амстердамі пройшов парад еко-катерів, які працюють на сонячних батареях. Його організатор голландський астронавт Вюббо Оккелс таким чином привернув увагу спільноти до проблем озонового шару Землі і закликав до збереження природи.

Біопаливо з людського жиру (!) дало енергію унікальному катеру родини Піта Бет’юна, який у 2008 році спланував на ньому кругосвітню подорож. Так він привернув увагу до проблем навколишнього середовища і до переваг альтернативних джерел енергії.

Влітку 2012 року ВМС США провели масштабне навчання за участю військових кораблів, які працювали на біопаливі. Біопаливо використовували також літаки і гвинтокрили корабельного базування.

Інженери Токійського університету розробили сучасний величезний корабель-вітрильник. Його вітрила незвичної конструкції та зроблені не з тканини, а поєднують елементи зі сплавів металу та пластиків, армованих волокнами. Він споживатиме на 30 % менше палива, ніж чисто дизельне. За прогнозами, у море судно має вийти до 2016 року.

Технології майбутнього – для України?

Спільнота прихильників та власників електромобілів Tesla Club Ukraine ініціювала у грудні 2014 року відкриття по всій країні 34 безкоштовних заправок для електрокарів. Знаходяться вони біля ресторанів A La Minute мережі ОККО. Проте в дійсності цей проект виглядає більш рекламним, ніж спрямованим на захист екології, адже реальна кількість електромобілів на дорогах України досі надзвичайно мала.

Вадим ГОЛОВЧЕНКО, місцевий координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі «ОПОРА».

Фото 15minut.org.

Новини по темі

Back to top button