Інциденти

Українці вшанували пам’ять Героїв Крут

Українці вшанували пам'ять Героїв Крут

Щороку 29 січня українці вшановують пам’ять Героїв Крут – київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», які загинули 1918 року під час бою з кількатисячною армією Червоної гвардії під керівництвом Михайла Муравйова.

Як інформує прес-служба Кам’янець-Подільської міської ради, з нагоди річниці Бою під Крутами на сторінці президента України Петра Порошенка сервісу YouTube оприлюднено відео, присвячене тим легендарним подіям.

«Україна зробила висновки з тих подій. Сьогодні ми розбудовуємо потужну армію, щоб дати відсіч зухвалому ворогові», – зазначається в підписі до відео.

Нагадаємо, бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, що у 130 кілометрах на північний схід від Києва. Бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом більшовицької армії під проводом Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків «Вільного козацтва» у кількості близько чотирьох сотень вояків.

Одним з вражаючих епізодів стало поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На перепохованні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в тому бою, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам’яті тридцяти».

Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише 2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам’ятник, а з нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам’ятну гривню.

Новини по темі

Back to top button