Кам'янець-Подільський

Мурал переможця нацконкурсу намалювали у Кам’янці-Подільському

Стіну в центрі Кам’янця-Подільського прикрасило величезне графіті. Ксенія Шляхтина, переможниця арт-конкурсу «Герої вулиць», разом з професійним муралістом намалювала за власним ескізом на фасаді університетського корпусу дівчину з бандурою.

Проект «Герої вулиць» відбувся в Україні влітку 2016 року, давши професійним художникам і аматорам без досвіду рівні шанси долучитися до глобального вуличного мистецтва. Він розкрив таланти людей, які, можливо, ніколи в житті не наважились б на створення такого масштабного проекту, але яким є, що сказати світу.

«Для мене ця темношкіра дівчина – символ експресивності, натхненності та творчої сили, які притаманні музикантам з африканським корінням, – пояснює Ксенія Шляхтина, переможниця конкурсу «Герої вулиць». – Ця бандуристка – втілення самої музики. Вона граційна, чуттєва, трохи первісна і заразом сповнена колориту інших народів».

Вибір Кам’янця-Подільського зумовлений тим, що він набуває дедалі більшого значення як осередок сучасного мистецтва і, зокрема, вуличної культури. Окрім знаменитої фортеці місто стає популярнішим завдяки арт-подіями національного та міжнародного рівня, а також своїм численним графіті. Велика кількість туристів у поєднанні з комфортною компактністю роблять Кам’янець-Подільський свого роду величезною галереєю просто неба.

Мурал-переможець конкурсу «Герої вулиць» нанесли на стіну Кам’янець-Подільського Національного Університету ім. Огієнка на одній з центральних вулиць міста. Дівчина-бандуристка щодня милуватиме око тисячам людей: студентам і професорам, місцевим мешканцям і туристам. Темпи, з якими мистецтво муралу розвивається в Україні, змушує дедалі більше іноземців говорити про нашу країну як про особливий осередок стріт-арту.

«Ми в захваті від роботи Ксенії, що поєднує і суто національні мотиви, і космополітичні, споконвічну давнину і втілення культури нової доби. Це відмінний мотив для муралу, адже і саме графіті походить від доісторичного наскельного живопису, водночас уособлюючи сучасне мистецтво, – ділиться Жанна Стрельникова, маркетинг-менеджер категорії газованих напоїв компанії PepsiCo, ініціатора проекту «Герої вулиць». – Кажуть, людина красить місце – тепер ця чарівна музикантка прикрашатиме не менш чарівний Кам’янець-Подільський. Цей мурал – зафіксований момент творчості, посланий в майбутнє, і подарунок бренда Pepsi прекрасному місту, що стає новою арт-столицею України».

У Кам’янці-Подільському намалювали мурал переможця національного арт-конкурсу «Герої вулиць»

Новини по темі

Back to top button