Кам'янець-Подільський

Кам’янчани на #BookForum2017

Андрій Павловський, Віоліна Ситнік, Наталка Михно, Лора ПідгірнаУ Львові відшумів 24-й Форум видавців – найбільша книжкова і літературна подія Центрально-Східної Європи, яка цього року  зібрала 168 видавництв, що привезли на захід понад 100 тон книжок. Лише на конкурс «Найкраща книжка Форуму-2017» надійшло 447 видань із 90 видавництв. А у програмі Форуму – 890 літературних, мистецьких, освітніх і соціальних заходів, 14 тематичних кластерів, 10 спецпроектів. «Точка творення» – саме так сформулював фокусну тему цьогорічного Форуму видавців Любко Дереш.

До «точки творення» приєднались і автори із Кам’янця-Подільського. Зокрема, 16 вересня у Львівській національній науковій бібліотеці України імені В. Стефаника відбулась презентація збірки «Маленькі історії на кожен день», що об’єднала у собі тексти авторів із найрізноманітніших куточків України. До неї увійшла і проза кам’янчан – Віоліни Ситнік, Андрія Павловського, Міли Родич, Віри Шпильової, Ольги Комарової. Зазначимо, що книга – результат конкурсу, який був проведений проектом «Zaaavtra» (zaaavtra.com). Поспілкуватись із авторами та дізнатись більше про книгу, кам’янчани зможуть зовсім скоро – підготовка до презентації у Кам’янці-Подільському уже триває.

Маленькі історії на кожен день

Для Віоліни Ситнік вихід у світ збірки маленьких історій став не єдиною літературною подією на Форумі видавців, до якої вона мала безпосереднє відношення. Цього ж дня письменниця взяла участь у презентації молодіжного номеру журналу «Дзвін» – до літературно-мистецького видання увійшли її оповідання «Стюардеса», «Станція Чекання або Непотрібна» та «День бабака». Зазначимо, що «Дзвін» – журнал, який видається з 1940 р. У ньому друкувався ще сам Микола Вінграновський, не кажучи уже про відомих сучасних письменників. На його шпальти Віоліна Ситнік потрапила як запрошений автор. Також зауважимо, що її книги можна було придбати на стендах «Твердині» та «DISCURSUS».

Журнал ДЗВІН. Віоліна Ситнік

П’ятниця 16 вересня стала знаковою і для дитячої письменниці та художниці Анастасії Введенської, яка разом із Роксаною Тимків презентувала роман «Голеор» – Анастасія стала авторкою обкладинки нового видання, що вийшло друком у видавництві «Піраміда».

«Цього Форуму видавців моя подруга й по сумісництву авториня Роксана Тимків видала і презентувала свою першу книгу – фентезійний роман «Голеор». Познайомилися ми з нею на «Курсі письменницької майстерності» минулого року і під час однієї із зустрічей вона вирішила порадитися зі мною щодо обкладинки (дизайнером спочатку була не я). – зізнається Анастасія. – Їй я розповіла кілька нюансів. Потім вона попросила лінк на мої роботи і згодом повідомила, що хоче аби ілюстратором цієї книги була я».

Процес створення ілюстрації, як відомо, особливо головної, то нелегка справа. Спочатку потрібно прочитати твір, відчути його. Лише після того, як відчуєш, що це – твоє, можна приступати до створення рисунка.

«Під час нашої спільної роботи я змінювала ідею малюнку близько 3-4 разів. – продовжує розповідати Анастасія. – Передостанній варіант нам подобався, але в останній момент мене осяяло і я зрозуміла, що потрібно намалювати так, аби зацікавити читачів різного віку – не лише підлітка. Роксана довірилась мені. Коли завершили, були задоволені. На першій презентації було всього 60 примірників і їх одразу розкупили, що не тільки потішило нас, а й показало зацікавленість читачів. Якщо в красивій обгортці ще й смачна начинка, то що може бути краще? «Голеор» – це результат плідної роботи великої команди».

Анастасія Введенська

Окремою сторінкою Форуму видавців стало й ім’я письменниці, журналістки, куратора проекту «Літературний туризм» Лори Підгірної, що нещодавно стала дипломанткою 17-го Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» з романом «Омбре. Над темрявою та світлом».

«Цьогорічний Львівський форум видався для мене просто неймовірним. – зізнається письменниця. – Найперше, він став дебютним у якості письменниці, авторки українського видавництва «КМ-Букс», на ньому я презентувала український історичний вестерн «Пригоди Марка Шведа. Червона Офелія. Частина перша». Мала кілька автограф-сесій  на стенді видавництва та фінальну презентацію у ресторації «Дзиґа», що на Вірменці, а ще – дві імпрези – власну презентацію та модерування презентації моєї колежанки з Теребовлі, письменниці Наталки Михно».

Також Лора Підгірна завдяки друзям з Української Галицької партії долучилася до збору книжок для наших хлопців на сході, побувала на кількох цікавих імпрезах, зокрема Валентини Хамайко,  Олександра Авраменка та Остапа Дроздова – тут, як стверджує авторка історичного вестерну,  переплелися усі її смаки.

«Зрештою, Форум видався дуже багатогранним і насиченим, бо презентував учасникам та гостям найрізноманітніші програми, десятки україномовних перекладних новинок-бестселлерів та нових українських авторів у всій красі! – додає письменниця. – Найприємніше, звісно, те, що за результатами підсумків, моя «Червона Офелія», за версією авторитетного  всеукраїнського новинного ресурсу «Укрінформ»  увійшла у ТОП-Золоту двадцятку новинок української прози та поезії, представлених на Форумі».

Лора Підгірна. ЧЕРВОНА ОФЕЛІЯ

Як зізнаються кам’янчани-учасники, цьогорічний Форум видавців видався неймовірно яскравим, насиченим, сповненим приємних подій, зустрічей із друзями-львів’янами, колегами по перу. То літературна подія року, що подарувала незабутні враження та нові знайомства, завертіла у вирі позитивних емоцій, зарядила неземною енергетикою… Наразі у кожного із кам’янецьких авторів з’явилось чимало нових ідей та задумів, проектів та пропозицій. Тож засиджуватись їм ніколи. Попереду – нові вершини!

Новини по темі

Back to top button