ІнцидентиТехнології

Дунаєвеччина має своїх «сонячних гігантів»

Дунаєвеччина має своїх «сонячних гігантів»Перша сонячна батарея була запатентована у 1946 році Расселом Олом. З того часу вона почала свій переможний хід по світу, тим паче, що технології не стоять на місці. Відрадно, що Дунаєвеччина теж може похвалитися кількома електростанціями, зокрема у Миньківцях та Дем’янківцях.

ТОВ «Екотехнік-Дунаївці», розташована в селі Дем’янківці, виробляє електроенергію потужністю близько 10 МВ та має 40 тисяч панелей. До речі, це територія колишньої військової частини, а згодом – сміттєзвалище. Наразі вона вже має зовсім інших вигляд: розчищена, прибрана та з великою кількістю блакитних квадратів — батарей.

Як працює система

Така електростанція працює від енергії сонця, перетворюючи її з постійного струму в змінний, а потім за допомогою трансформаторної підстанції за кілька етапів генерує струм в 35 кВ. Як розповідають на ТОВ «Екотехнік-Дунаївці», напругу у 35 кВ вони віддають у мережу, яка проходить від Дунаєвець до Миньковець і в сторону Нової Ушиці. Такий тип економії енергії не несе шкоди навколишньому середовищу на противагу від ТЕС.

Виставляють панелі під кутом 30° максимум на Південь, а період їхньої експлуатації досягає 25 років. Особливого догляду панелі не потребують, окрім як взимку необхідно зчищати сніг та завжди тримати їх в чистоті. Такими роботами займається бригада електромонтерів. Єдиним недоліком є низький виробіток енергії при негоді, та попри все: і споживачам, і державі вигідні такі інновації.

Нові робочі місця та наповнення казни

Крім коштів на побудову підприємства, котре б займалось постачанням електричної енергії споживачам, потрібна ще територія та працівники. Тож, зі слів секретаря міської ради Миколи Островського, Дунаєвецька об’єднана територіальна громада зацікавлена в співпраці з такими інвесторами. Це дає можливість надати людям робоче місце, а також поповнювати казну орендною платою. Сонячні батареї змо.жуть забезпечити електроенергією будівлі віддалені від основних ліній електропередачі, дачні селища, будівлі, будинки відпочинку, санаторії та заміські будинки. Наразі міська рада готова розширяти площі для встановлення сонячних панелей. В основному це стосується тих територій, котрі не підлягають використанню в сільськогосподарському напрямку.

Вікторія ЗЕЛІНСЬКА, спеціально для «7 днів».

Новини по темі

Back to top button