ІнцидентиКам'янець-Подільський

На розширеному засіданні обговорили проект «Присяга 1919»

Обговорення проекту «Присяга 1919»Наступного року Кам’янець-Подільський відзначатиме 100-річчя з дня складання Присяги на вірність Українській Народній Республіці. Програма заходів із вшанування цієї події сьогодні має назву «Присяга 1919». Про це йдеться на сайті міської ради.

Концепцію та обгрунтування проекту було розглянуто нещодавно на розширеному засіданні робочої групи під керівництвом міського голови Михайла Сімашкевича за участю його заступників, ініціаторів – товариства «Просвіта», архітекторів.Основна мета задуму – відновлення важливої сторінки історії української боротьби за незалежність. Важливої датою для міста історики називають 14 жовтня 1919 року. У цей період Кам’янець був столицею УНР і саме в цей день відбулася перша спроба об’єднати весь український народ – відбулась урочиста обітниця Директорії, міністрів, урядовців і суддів та присязі військових на вірність Українській Народній Республіці.

Сьогодні фахівці віднайшли чимало документальних і фотографічних доказів цій події, що надає їй ще більшого значення.

Серед складових проекту «Присяга 1919», крім зйомок документального фільму, видання книги, випуску Нацбанком України пам’ятної монети і марки Укрпоштою, військово-історичної реконструкції окремих епізодів цієї події, – встановлення пам’ятника.

Про те, де саме він остаточно розміщуватиметься, поки що не йдеться, хоча кілька пропозицій є. Це питання буде винесено на обговорення кам’янчанами. А от створенням пам’ятника займатимуться всі бажаючі архітектори в рамках конкурсу на кращу ескізну пропозицію, про який буде повідомлено додатково.

Також зазначимо, що планування 100-річчя подій Української революції обговорювались у грудні минулого року. Тоді про встановлення пам’ятника йшлося вперше.

Новини по темі

Back to top button