Політика

5-й Президент України за травень заробив 5,5 млн. доларів, а його фракція майже 3 млрд. гривень

У травні статки 5-го Президента України та лідера найбагатшої парламентської фракції Петра Порошенка збільшилися ще на 227 мільйонів гривень, або в 5,5 млн. доларів за поточним курсом. Така інформація міститься в Єдиному державному реєстрі декларацій на порталі Національного агентства з питань запобігання корупції.

Згідно з поданими до НАЗК деклараціями про зміни в майновому стані, у травні 2024 року Порошенко додатково отримав 227 898 000 гривень. Депутат вказав, що ці кошти надійшли від процентів, дивідендів та відшкодування вартості придбання цінних паперів.

Раніше ЗМІ звинувачували Порошенка в тому, що він інвестував 156 мільйонів гривень в облігації через свій банк, використовуючи пожертви українців, призначені для його фонду допомоги Збройним силам. Він нібито отримав 50 мільйонів гривень неоподаткованого прибутку від цих інвестицій.

Крім того, аналітичний звіт YouControl виявив, що депутати від партії Порошенка “Європейська солідарність”, попри те, що їх лише 27 із 401 у парламенті, сукупно збагатилися на стільки ж, скільки вся Верховна Рада за час війни. Заробіток опозиціонерів з фракції “Євросолідарності” за останні два роки склав понад 3 мільярди гривень, тоді як решта 374 депутати з інших партій заробили приблизно стільки ж.

Більше того, лише у 2022 році статки Петра Порошенка зросли у 20 разів більше, ніж до війни, із задекларованим доходом у 1,435 млрд грн. Для порівняння, у довоєнному 2021 році він заробив 162 мільйони гривень. Це зробило його одним з трьох найбагатших українців, поряд з Віктором Пінчуком та Рінатом Ахметовим. До 2023 року статки Порошенка зросли на 224 мільйони доларів, сягнувши майже 1 мільярда доларів.

Новини по темі

Back to top button