Економіка

В Україні вирішили кардинально змінити підхід до оподаткування ФОПів

Кабмін готує серйозні зміни для мільйонів українців. Зараз уряд займається розробкою нової системи оподаткування, яка торкнеться багатьох громадян. Розповідаємо, коли та на скільки зростуть податки для українців. 

Вже відомо, що в найближчій перспективі в Україні хочуть підвищити військовий збір з 1,5% до 5% та збільшити ПДВ з 18% до 20%. Але на цьому уряд не зупиняється. Виявляється в Кабміні вже будують плани на збільшення податків для підприємців. 

Чому підвищать податки для ФОПів

Новий етап податкових змін в першу чергу зачепить представників малого бізнесу. Уряд вже розробив певні правила, але запроваджувати їх будуть поступово. 

Зараз в Україні працює близько двох мільйонів фізичних осіб підприємців, тобто ФОПів. І їхня кількість стрімко зростає. 

При цьому відповідно до Національної стратегії розвитку від уряду на найближчі роки зазначається, що режим зі спрощеною системою оподаткування “ставить під загрозу” податкові надходження до держбюджету.

Що зміниться в системі оподаткування ФОПів 

Поки всі зміни на етапі обговорення, але вже зараз відомо про кілька ініціатив.

  • Реєструвати ФОП більше не буде потрібно. Цей статус будуть надавати в автоматичному режимі. Достатньо звернутися до банку та відкрити рахунок для підприємця. Після закриття рахунку буде припинено і статус ФОП. 
  • Ставки єдиного податку для юридичних осіб третьої групи будуть поступово збільшувати з 5% до 18%. Процес триватиме три роки, а після завершення цього терміну юрособами заборонять користуватися єдиним податком.
  • 2 та 3 групи ФОП планують об’єднати, вони сплачуватимуть податок у розмірі від 2% до 17%. Наприклад, менший податок платитимуть підприємці зі сфери торгівлі більший — ті, хто надає послуги. Ставки податку також будуть підіймати поступово протягом 3 років.
  • Для об’єднаної другої групи стане обов’язковим використання РРО. А от першій групі зменшать кількість сфер діяльності, які можуть обирати цю групу. 
  • Виробники сільськогосподарської продукції, юридичних осіб, ставки єдиного податку протягом трьох років також переглянуть в бік збільшення до 18%. 

Новини по темі:

Back to top button