Інциденти

З 1 травня ціни на газ зростуть на 50%

З 1 травня 2014 року набирає чинності Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики від 03.04.2014 р. № 420 «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення». Згідно документу, вперше з 2010 року підвищуються ціни на газ для всіх категорій побутових споживачів газу. В середньому ціни зростуть в 1,5 рази.

Як зазначає портал актуальних новин ВЖЕ інфо, постановою НКРЕ також вводиться нова система цінових категорій.

Крім звичних для споживачів – першої категорії (річний обсяг споживання не перевищує 2500 куб. м. газу) і другої категорії (річний обсяг не перевищує 6000 куб. м. газу), введена нова додаткова категорія «використання природного газу для приготування їжі/або підігріву води у багатоквартирних будинках». Крім того, категорія «споживання природного газу понад 12000 куб. м. на рік» анульована.

Так, якщо раніше для споживачів першої категорії, у яких був встановлений лічильник газу, вартість газу становила 72,54 коп. за 1 куб. м, то з 1 травня 2014 року ціна складе 1,18 грн. за 1 куб. м.

В результаті проведеного аналізу диференціації цін порівняно з діючими до 1 травня 2014 року, найчисельнішою є категорія подолян, які споживають до 2500 куб. м газу на рік. Це – 340 тисяч абонентів або 88% усіх споживачів. З 1 травня ця категорія розділиться на дві: тих абонентів, які споживають газ до 2500 куб. м газу на рік та нову категорію абонентів, які проживають у багатоквартирних будинках та використовують газ для приготування їжі та/або підігріву води.

Для абонентів першої категорії, які складають 57% або 220 тисяч споживачів, ціна зросте на 50%, для абонентів нової категорії, яких 31% або 120 тисяч, ціна збільшиться на 63%.

У категорії до 6000 куб. м. ціна збільшиться також на 63%, і охопить 47 тисяч абонентів, або 12% споживачів.

Зазначимо, що 208 тисяч сімей або 54 % споживачів природного газу області користуються на сьогоднішній день пільгами і цей відсоток може зрости у зв’язку з суттєвим ростом ціни на газ.

«Наша компанія докладає максимум зусиль, щоб допомогти людям розібратися у нововведеннях», – зауважує заступник голови правління з обліку та постачання газу Василь Семенюк. – Усю офіційну інформацію щодо ціни на газ ми вже опублікували в обласних газетах і розмістили на

нашому офіційному сайті. Крім того, у банківських установах та поштових відділеннях, на інформаційних дошках наших абонентних служб, в районних та сільських радах, можна буде ознайомитися з новими цінами на газ».

В зв’язку із збільшенням роздрібних цін на природний газ для потреб населення, ПАТ «Хмельницькгаз» звертає особливу увагу споживачів на своєчасні та в повному обсязі розрахунки за спожитий газ, адже з 1 травня нарахування будуть здійснюватися за новими цінами.

Фото news.chortkiv.net.ua.

Новини по темі

Back to top button