Інциденти

Кожен має право знати свої права

Кожен має право знати свої права

У рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» на базі Хмельницького обласного спеціалізованого ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі науки організовано виставку «Кожен має право знати свої права». Експозиція організована та експонуватиметься за сприяння та підтримки голови обласної ради Івана Гончара. Місією виставки, як інформують у Хмельницькій обласній раді, є розвиток культури прав людини в Україні.

«Низький рівень поінформованості громадськості про права людини та основні свободи, механізми їх захисту, створює ситуацію, в якій навіть активність громадян, спрямована на представлення та захист громадських інтересів, часто залишається марною. Знати своє право сьогодні, як ніколи, є актуальним для нашої країни і суспільства. Адже людина, знаючи свої права, є захищеною, вона буде успішною і досягне всього в міру своїх можливостей. Спільними зусиллями маємо збудувати правову державу, в якій будуть захищені всі верстви населення. І коли в нас діятиме верховенство права – тоді Україна стане дійсно європейською та розвинутою державою», – сказав Іван Гончар на відкритті виставки, звертаючись до учнів та викладачів обласного спеціалізованого ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі науки.

Посадовець нагадав присутнім, що саме Україна започаткувала право, мала свою Конституцію, яку упорядкував український політичний, державний і військовий діяч Пилип Орлик. Іноді цей конституційний акт, який визначав права і обов’язки, називають «першою в світі Конституцією».

Представлена екпозиція «Кожен має право знати свої права» надасть можливість кожному відвідувачу ознайомитися зі своїми правами, зі свободами, як реалізовувати свої права, як захищати і представляти їх.

Завданнями виставки є формування компетентностей щодо розуміння прав людини, демократичних цінностей, механізмів їхнього захисту та підтримки, шляхів міжкультурного порозуміння та мирного розв’язання конфліктів.

Організатори виставки запрошують на виставку учнів шкіл, професійних ліцеїв, студентів вищих навчальних закладів, батьків учнів, вчителів, викладачів та вихованців позашкільних установ, інтернатів, бібліотекарів, жителів міста й області.

Співорганізаторами виставки виступили Міжнародний фонд «Відродження», Норвезький Гельсінський комітет, Міністерство закордонних справ Королівства Норвегія, Українська Гельсінська спілка з прав людини» та ММГО «М’АРТ».

Новини по темі

Back to top button