Інциденти

Хмельницький наближається до втілення муніципальної енергетичної реформи

У рамках реалізації проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» у міській раді відбулася друге засідання Дорадчого комітету з питань сталого енергетичного розвитку міста Хмельницького з консультантами проекту щодо обговорення фінансової рамки для складання плану дій зі сталого енергетичного розвитку Хмельницького, проектних пропозицій та можливих джерел фінансування. Про це повідомляє прес-служба Хмельницької міської ради.

«Сьогодні питання енергоефективності актуальне, як ніколи. Фактично, держава лише розпочинає працювати у цьому напрямку. За 2 останніх роки Хмельницькому вдалось зробити перші успішні кроки у галузі енергозбереження, але попереду стоїть ще багато завдань, – наголосив у вступному слові заступник міського голови Анатолій Нестерук, – Муніципальна енергетична реформа дозволить країні не лише стати незалежною, а й активно залучати інвестиції з-за кордону. Це сприятиме розвитку міста та добробуту кожного хмельничанина».

Аби поділитися набутим досвідом та надати практичні поради у Хмельницький приїхали представники Київського інституту місцевого розвитку. Наразі вони допомагають 17 містам втілювати реформу. Із представниками хмельницьких комунальних підприємств фахівці обговорили низку важливих питань. Зокрема, йшлося про розробку фінансової рамки для складання Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста, підготовку бізнес-плану для реалізації енергоефективних заходів у бюджетних будівлях. Учасників зустрічі ознайомили із методами прогнозування власних коштів, як джерел фінансування інвестиційних проектів та надали рекомендації щодо вибору джерел фінансування та залучення кредитів МФО.

Представники комунальних підприємств активно долучилися до обговорення. Кожне управління та відділ розглянули надані столичними партнерами пропозиції та висловили свої зауваження.

З метою представлення основних цілей Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста Хмельницького, переліку інвестиційних проектів/заходів для досягнення цілей щодо скорочення викидів СО2, обговорення фінансової рамки та можливих джерел фінансування заходів, протягом червня-липня для представників управлінь, відділів та комунальних підприємств Хмельницького столичні партнери проведуть ще 2 навчальні сесії у Києві.

Саме розробка цього проекту сформує основні напрямки щодо зменшення використання енергоносіїв і шкідливих викидів СО2 в атмосферу.

Новини по темі

Back to top button