Кам'янець-Подільський

Картинній галереї – 35!

Картинній галереї – 35!

35 років тому, а саме 23 лютого 1982 року, у Кам’янці-Подільському відкрили першу в області Картинну галерею, яка розмістилася у приміщеннях колишньої духовної семінарії – на вулиці П’ятницькій, що у Старому місті. Також у просторих залах будинку №11 розпочав свою роботу художній відділ Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, який і очолив опіку над його дитям – Картинною галереєю. Очолив і постановив: виплекати із молодого паростка справжній мистецький осередок.

Щоб у Кам’янці-Подільському з’явився такий необхідний та визрілий часом і потребами заклад, багатьом активістам та його затятим прихильникам знадобилося чимало сил та віку. Не раз оббивали пороги відповідних установ, писали листи, готували необхідні документи. Як кажуть, вода камінь точить. Так сталося і з Картинною галереєю. З часом вона таки постала у всій своїй красі та величі. Очевидці того часу стверджують, що «картинка», як її з любов’ю завжди називали й називають досі співробітники художнього відділу та митці Кам’янця, з’явилася саме завдяки зусиллям Григорія Хотюна та Андрія Паравийчука.

З особливим трепетом та тремтінням у голосі Алла Буданцева, Володимир Лашко, Іван Кляпетура, Борис Негода, Лариса Заярна, Валентина Соловей, Лілія Троїцька розповіли історію її становлення, про етапи розвитку та впевнені кроки вперед, не дивлячись ні на що. Адже знали, що справа, яку розпочали, а потім підхопили інші, має жити, має нести вічне та прекрасне, дарувати тепло та затишок, емоцію та запал, збагачення та піднесення усім наступним поколінням.

Розділити радісні миті святкування до Великої зали Картинної галереї, а тепер уже Галереї мистецтв, завітало чимало кам’янчан та гостей міста. Їх лічити не перелічити. І назвати важко. Тож наречемо їх просто – друзі! Хто ж як не вони завжди поруч: допомагають, радять, просять поради самі, підтримують в усіх починаннях та важливих етапах у мистецькому житті, радіють та співчувають, фонтанують новими ідеями та проектами, дарують незабутні миті та приємно вражають?

Із привітальним словом до усіх присутніх звернувся директор Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Олександр Заремба, продовжили привітання заступник міського голови Вадим Савчук, директор НІАЗ «Кам’янець» Василь Фенцур, директор Кам’янець-Подільської міської дитячої музичної школи ім. Ф.Д. Ганіцького Ганна Касапчук, бібліотекарі Кам’янець-Подільської центральної районної бібліотеки, колеги із Хмельницького обласного художнього музею.

У рамках святкування співробітники музею-заповідника організували для гостей виставки робіт художників, які одними із перших експонувались у Картинній галереї. Тож під час урочистих заходів солідного, проте доволі молодого як для музейної установи ювілею, полотна Олександра Грена, Тетяни Яблонської, В’ячеслава Розвадовського, Володимира Гагенмейстера, Семена Грузберга, Сергія Кукурузи, Бориса Негоди мали змогу побачити знову усі бажаючі. Пощастить і тим, хто завітає до Галереї мистецтв найближчим часом – виставки експонуватимуться ще упродовж декількох тижнів.

Опісля доволі ностальгічного початку, який модерувала завідувач художнього відділу Алла Ковальчук, розпочався другий етап – науково-творчий семінар «Мистецьке Поділля: історія і сучасність», який охопив доволі широкий спектр напрямків (малярські та ремісничі цехи на Поділлі; іконописна школа Поділля; художники-педагоги ХІХ-ХХ ст.; Поділля і подоляни в роботах художників; сучасні митці Поділля), об’єднаних у дві секції: «Зародження та становлення мистецьких осередків Поділля», «Культурно-мистецьке життя краю». Із науковими дослідженнями виступили: А.М. Ковальчук (завідувач відділу «Галерея мистецтв» К-ПДІМЗ), П.А. Болтанюк (завідувач сектору «Музей старожитностей» К-ПДІМЗ), О.В. Вільчинська (головний зберігач фондів НІАЗ «Кам’янець»), Г.В. Касапчук (директор Кам’янець-Подільської міської дитячої музичної школи ім. Ф.Д. Ганіцького), Ж.А. Карбовська (завідувач сектору «Ратуша» К-ПДІМЗ), М.В. Фролова (завідувач науково-експозиційного відділу Хмельницького обласного художнього музею), А.В. Мельничук (старший науковий співробітник науково-експозиційного відділу Хмельницького обласного художнього музею), О.Є. Константінова (завідувач сектору «Виставкова зала» К-ПДІМЗ). Ще 14 учасників семінару подали свої доповіді на заочній основі. Усі матеріали найближчим часом будуть опрацьовані та побачать світ у науковому збірнику «Мистецьке Поділля: історія та сучасність». Модератором семінару виступив науковий секретар К-ПДІМЗ Руслан Йолтуховський.

По завершенню офіційних заходів у залах Галереї мистецтв ще довго велися світські бесіди, гості іменинниці знімкувались на згадку, ділилися своїми враженнями, будували плани на майбутнє. А потім – поступово повертались до звичних буднів. Галерею знову опановувала тиша, але зовсім не надовго, адже у неї доволі активне життя. Уже наступного дня її Велика зала відчинила свої двері аби прийняти учасників відкритого свята бандурного мистецтва «Кобзарському роду нема переводу!». Життя триває…

Картинній галереї – 35!

Картинній галереї – 35!

Фото Петра ІГНАТЬЄВА.

Новини по темі

Back to top button