Інциденти

На Хмельниччині обговорили практичні аспекти децентралізації системи держархбудконтролю та її переваги для громад

ДАБІ УкраїниНаприкінці грудня в Хмельницькій області обговорено питання містобудівної діяльності, зокрема щодо передачі функцій архбудконтролю на місця. Відповідний практикум «Застосування містобудівного законодавства. Організація виконання повноважень у сфері держархбудконтролю» проводився в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)», який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Як повідомили «7 днів» у прес-службі ДАБІ України, актуальна тематика зібрала голів міських, сільських, селищних рад та об’єднаних територіальних громад регіону, відповідних фахівців. У заході також взяла участь в.о. начальника Управління Держархбудінспекції в Хмельницькій області Лариса Крюкова, яка виступила модератором.

Реалізація функції архітектурно-будівельного контролю громадами на місцях – це, в першу чергу, можливість місцевого самоврядування ефективно впливати на містобудівну ситуацію на власній території, приймати стратегічні рішення щодо розвитку свого краю та формувати інвестиційні пропозиції, виходячи з головних завдань і потреб, залучати інвесторів. Тож важливим є розуміння громадами дійсної суті реформи та її переваг.

На думку учасників, проведення подібних практикумів дозволяє розвіяти сумніви та усвідомити, що містобудівні повноваження – це ефективні самостійні рішення, відповідальність за них та можливості для розвитку регіонів.

Під час заходу було розглянуто правові та організаційні засади містобудівної діяльності, питання планування та забудови територій, а також державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Окремою темою обговорення стало забезпечення доступності об’єктів інфраструктури для людей з особливими потребами.

Учасники заходу відзначили, що поглиблений розгляд питань містобудівної діяльності дасть змогу в подальшому громадам більш усвідомлено приймати рішення про отримання нових повноважень.

Нагадаємо, на сьогодні функції держархбудконтролю передано 89 населеним пунктам, у тому числі 21 обласному центру. У Хмельницькій області самостійно контролюють будівництво на своїй території 5 громад. Зокрема, міста Кам’янець-Подільський, Славута, Нетішин, Шепетівка та Старокостянтинів.

Фото old.dabi.gov.ua.

Новини по темі:

Back to top button