Кам'янець-Подільський

Галерея мистецтв підвела підсумки 2018 року

Наталя Лашко. «Два кольори» (арт-квілт)Добігає кінця 2018 рік. Рік цікавих зустрічей, заходів та знайомств у стінах Галереї мистецтв Кам’янець-Подільського державного-історичного музею-заповідника. На перший погляд звичайні робочі будні, проте екскурсії, конференції, лекторії, майстер-класи, збір та опис експонатів та багато інших справ сплітаються у неймовірний вир музейної роботи.

Цьогоріч Галерея мистецтв відкривала свої зали для гостей з усієї України! Адже у виставках брали участь не лише кам’янецькі художники, а й представники творчої інтелігенції з різних куточків нашої держави.

Першою в 2018 році до нас завітала виставка Наталі та Іллі Лашко «Пісенна, поетична, легендарна Україна». Про роботи цих майстрів можна говорити або дуже багато, або взагалі мовчати, адже вони неймовірно промовисті. Твори вишиті соломкою та в техніці арт-квілту мають надзвичайно глибокий зміст, грандіозний задум та, здається, перебувають десь за гранню сприйняття та усвідомлення. Філософські роздуми, патріотичні сюжети, романтичні пісні та спогади дитинства – все є у творах художників. Експонування триває!!!

Виставка «Ювелірство нової доби: грані дизайну та рукотворності» зібрала навколо себе поціновувачів ювелірної справи та вишуканого смаку. До нашого міста приїхали ювеліри з різних областей України та привезли із собою частину свого творчого доробку. Кам’янчани та гості міста мали можливість насолодитися досконалими формами і просторовими рішеннями творів цього чарівного мистецтва. Підвіски, каблучки, дрібна пластика, предмети інтер’єру; срібло, золото, платина, слонова кістка; найрізноманітніші способи та технології обробки металів – усе вмістилося в залах Галереї мистецтв.

«+48» – саме так свою виставку назвали викладачі Вроцлавської академії мистецтв. Її приурочили 100-річчю незалежності Польщі. У виставці закумульовані глибокі почуття любові до свого багатостраждального краю, сміливі погляди поляків у майбутнє та віра у людей. Твори підкорили глядачів своєю щирістю та відвертістю, несподіваним технічним та кольоровим рішенням. Абстрактний живопис, плакат, інсталяції – далеко не весь перелік представлених жанрів.

Серпень 2018 року запам’ятається виставкою екслібрисів «Шевченкіана Бориса Романова» (м. Сєверодонецьк). Віртуозні роботи графіка поєднали в собі технічну складову і грандіозну ідею, віру в нашого Пророка-Кобзаря та неосяжну любов до України.

Своє 70-ліття у стінах Галереї мистецтв відзначив персональною ювілейною виставкою Микола Панасюк. Відвідувачі запам’ятають вишукані кольорові офорти, насичені різноманітними барвами кам’янецькі пейзажі, портрети відомих кам’янчан. Безмежне тепло та майже дитяча відвертість струменять із кожного полотна Миколи Панасюка. Упродовж експонування виставки тихе почуття радості, затишку та душевного комфорту заполонило зали.

Експозиційний цикл завершує виставка «Криниця для спраглих» (акварель) – творчий доробок Тетяни Павлик із міста Івано-Франківськ. Саме слово «акварель» вже передбачає високий рівень митця. Але те, що побачили кам’янчани – десь за межею! Філософські та релігійні сюжети, експерименти з матеріалом та фактурою – це і є «Криниця для спраглих». До речі, приходьте, це варто побачити! Виставка триватиме до 31.01 2019 року.

Алла КОВАЛЬЧУК, завідувач художнього відділу музею К-ПДІМЗ, спеціально для «7 днів».

Фото informweek.com, zabava-tour.com/

Новини по темі

Back to top button