Кам'янець-Подільський

Різдвяний ярмарок у Кам’янці-Подільському

Різдвяний ярмарок

Кам’янець-Подільський вже у передчутті зимової ейфорії. Її обіцяє подарувати Різдвяний ярмарок, який в місті над Смотричем організовують вперше.

Сьогодні чимало людей працюють у режимі «Non Stop», щоб створити справжню різдвяну казку для мешканців і гостей міста… Події, які відбуватимуться незабаром у древньому Кам’янці, стануть гарним сюрпризом.

Учора, 26 листопада, у прес-центрі Кам’янець-Подільскої міської ради організатори дійств провели брифінг для ЗМІ, передавши частинку святкової атмосфери, яка пануватиме в місті.

Отже, святкові заходи розпочнуться 13 грудня. Цього дня
на площі біля Ратуші відбудеться відкриття Різдвяного ярмарку і пройде театралізоване дійство «Андріївські вечорниці на Поділлі».

«Довкола ідеї створення великого Різдвяного ярмарку в місті об’єдналися підприємці, які тут працюють, заручившись підтримкою міської ради, – розповідають одні з організаторів Леся Бендера та Катерина Кльоц. – Формат великого заходу, який триватиме майже півтора місяці, – ярмаркування, народні гуляння та різні забави. Наші гості щодня матимуть якесь цікаве дійство, куштуватимуть страви з присмаком історії (крученики, вареники, кутя різних видів, квашенина, подільські пляцки), проводитимуть вечори колядок, питимуть ароматну каву та запашний глінтвейн на соломі. Ярмарок стане святом для всіх – діток і дорослих. Тому чекаємо гостей та запрошуємо всіх підприємців і творчих кам’янчан, які хочуть приєднатися до такого заходу, ставши спонсорами та учасниками!».

Програма Ярмарку дійсно досить насичена. Тут проведуть вечір живого співу та запашного чаю на всі смаки, етнопоказ вишитого одягу, різноманітні майстер-класи, частування варениками з передбаченнями від шеф-кухарів, анімаційні програми, «андріївські» ворожіння, загальноміський вертеп, бариста паті, родинне свято на Василя і ще багато іншого.

«Крім того, біля ярмарку буде встановлена різдвяна шопка, а також – спеціальний пункт обігріву, де гості свята зможуть за потреби зігрітися, і де один раз на тиждень частуватимуть людей, які того потребують», – каже заступник міського голови Вадим Савчук.

Визначною подією Різдвяного ярмарку стане Міжнародний етнофестиваль «Коляда де? До Кам’янця іде!», засновником якого є майстриня народної вишивки, українознавець Божена Філатова, а співорганізатором міська рада.

«21 грудня Кам’янець зустрічатиме Коляду так, як це колись робили наші предки, – каже пані Божена. – Фестиваль радо прийматиме гостей зі Швейцарії, Німеччини, Чехії, Польщі та України. Український одяг має стати родзинкою свята, тому чекаємо всіх у традиційному вбранні».

Гості фестивалю матимуть змогу відвідати ремісничий ярмарок, почастуватися стравами подільської кухні, стати слухачами відомого на всю Україну фольклорного гурту «Рожаниця» та академічного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина». На діток чекає контактний мінізоопарк, народні ігри й танці. Подією свята стане виготовлення триметрового Дідуха, якого прикрашатимуть пряниками, горіхами та стрічками. Ще одне забавне дійство – поросячі перегони. Такого Кам’янець ще не бачив!

Слідкуйте за програмою та приєднуйтеся до святкувань!

Фото: kam-pod.gov.ua.

Новини по темі

Back to top button