Економіка

Ціна газу для автомобілів в Україні перевищить ціну на 95-й бензин

Держкомпанія “Укргазвидобування” на торгах 14 квітня реалізувала скраплений газ за ціною 57 000 грн. за тонну. Це рекорд за всю історію, пише enkorr.

У результаті вартість автогазу на АЗС може сягнути 34 грн/л, що навіть перевищує ціну на бензин марки А-95 (33,96 грн/л на 14 квітня), свідчать розрахунки Консалтингової групи “А-95”.

Один з учасників ринку вказав, що така ціна – це наслідки дефіциту, що утворився. Але навіть із такою вартістю громадяни не припинять купувати автогаз, бо на заправках немає бензину.

На думку експерта, продавці зможуть наситити ринок бензином та дизелем, якщо уряд скасує держрегулювання цін на нафтопродукти.

“Щойно він ним насититься, потреба автолюбителів заправлятися зрідженим газом за ціною 32-34 грн відпаде, вони перейдуть на бензин. Тому я бачу саме такий вихід із ситуації “, – зазначив учасник ринку.

Раніше директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн висловив думку, що Кабміну потрібно тимчасово відмовитись від регулювання цін на пальне для стимулювання імпорту через західний кордон.

За його словами. Найбільш реальними для ринку в центрі, на сході та півдні країни є оптові пропозиції старих запасів за ціною 35 грн/л на бензин та 40-42 грн/л – на ДП.

“Дрібні та середні регіональні мережі змушені зупинятися, що призводить до швидкого розорення станцій національних операторів, які теж не мають запасів пального та змушені вводити додаткові обмеження”, – наголосив Куюн.

Нагадаємо, з початку війни кількість автозаправних станцій в Україні скоротилася до 2,5-3 тис. Притому, що спочатку працювало близько 7 тис. АЗС.

Новини по темі

Back to top button