Економіка

Тариф на электрику в літку може зрости до 3 гривень

У зв’язку зі сформованою ситуацією в енергосистемі України побутові споживачі побоюються подорожчання електроенергії. Питання активно обговорюють у суспільстві. Масовані ракетні атаки росіян восени-взимку 2022-2023 року змусили уряд підвищити тарифи до 2,64 грн/кВт-год.

Стало відомо, що в травні вартість кіловат-години не змінюватиметься і залишиться на зазначеному рівні.

Однак, імовірно, вже влітку відбудеться підвищення тарифів на електроенергію. До травня таке рішення ухвалити не встигнуть.

Потенційний збиток від російських атак може оцінюватися в мільярди доларів, з огляду на можливі руйнування кількох теплових електростанцій і значні пошкодження ДніпроГЕС.

Також повідомляється, що в уряді поки що немає остаточної пропозиції щодо можливого тарифу. Імовірно, підвищення не призведе до збільшення вартості 1 кВт*год понад 3 грн. Однак залишається незрозумілим, як енергосистема впорається з можливими новими атаками ворога і коли вони можуть відбутися.

“У травні точно тариф не зміниться”, – заявили в уряді в коментарі журналістам.

Як приклад наводять торішню ситуацію, коли обговорення про тариф в уряді, міністерствах і профільних комісіях тривали майже пів року, і в підсумку вдалося підвищити тариф лише з червня.

Про необхідність і неминучість підвищення ясно дав зрозуміти нардеп і екс-міністр енергетики Олексій Кучеренко, який заявив, що не може під час війни тариф бути меншим за собівартість.

Новини по темі

Back to top button