Економіка

Від одягу до квартири: яке майно ухилянтів будуть продавати на аукціоні

Після введення в дію нового законодавства про мобілізацію та штрафи в Україні почали активно обговорювати перелік майна, яке уповноважені органи можуть вилучити у разі несплати боржником штрафу.

Багато юристів, знайомих з питаннями мобілізації, нагадують, що в разі несплати майно ухильника, як і будь-якого боржника, може бути арештоване, вилучене і продане на державному онлайн-аукціоні “СЕТАМ”. З виручених коштів вирахують суму штрафу, а решту повернуть власнику. За словами юристів, вилучати можуть як нерухоме майно, так і предмети домашнього вжитку.

Наразі на цьому аукціоні, який працює з 2014 року, продається багато лотів, які ще недавно були власністю боржників. Наприклад, користувачі у соціальних мережах поділилися інформацією про те, що Державна виконавча служба Миколаївської області продає на аукціоні упаковку дріжджів зі стартовою ціною 5 гривень. Виявляється, державні виконавці вилучили цю упаковку дріжджів, тому що більше не було чого вилучати.

На аукціоні продаються і більш ліквідні речі, такі як одяг боржників, побутова техніка, посуд.

Оскільки нове мобілізаційне законодавство вступило в силу нещодавно, арештованого майна ухильників на цьому аукціоні поки що немає.

“Боржники у виконавчих провадженнях – це фізичні та юридичні особи, з яких стягуються борги за рішенням суду. Це і несплата аліментів, і невиплата заробітної плати роботодавцями, і інші фінансові зобов’язання. Здебільшого це борги, що випливають з кредитних та договорів позики”, – пояснили у прес-службі CETAM.

У СЕТАМ також зазначили: “На аукціоні можна знайти лоти зі стартовою ціною менше однієї гривні, а також лоти, які коштують мільярди гривень, серед яких заводи, літаки, кораблі, торгові центри тощо. Купівля такого лоту залежить насамперед від зацікавленості покупців”.

Серед конфіскованого майна, яке зараз продається, є багато дивовижних речей. Наприклад, парова швабра, вилучена Центральним відділом державної виконавчої служби у Миколаєві, виставлена на продаж за 150 гривень. Державні виконавці Хмельницької області вилучили в одного з боржників радіоприймач, який був проданий на інтернет-аукціоні за 90 гривень.

Згідно з інформацією на сайті аукціону, окрім дрібних речей, таких як цукерки, посуд та одяг, на торги також виставлені телевізори, ноутбуки, домашні кінотеатри та меблі, які нещодавно належали боржникам.

Новини по темі:

Back to top button