Технології

Пілотований корабель Starliner полетить на МКС 1 червня

Перший політ пілотованого космічного корабля Starliner на Міжнародну космічну станцію (МКС) заплановано на 1 червня, що підтвердили NASA і Boeing, повідомляє SpaceNews.

Сторони повідомили, що раніше виявлений витік рідкого гелію в руховій установці стався через дефект ущільнення – гумового кільця розміром з ґудзик і товщиною з десять аркушів паперу. Ця проблема є ізольованою і не була виявлена в інших місцях. NASA і Boeing дійшли висновку, що Starliner може літати без заміни прокладки.

Запасні дати запуску призначені на 2, 5 і 6 червня.

Протягом травня NASA і Boeing кілька разів переносили час запуску Starliner.

Астронавти НАСА Бутч Вілмор і Суніта Вільямс будуть на борту корабля під час першого екіпажного польоту Starliner до МКС. Екіпаж випробує можливості ручного керування кораблем під час стикування зі станцією та маневрування на зворотному шляху на Землю. Політ астронавтів триватиме вісім днів. Успішна місія завершить сертифікацію корабля Starliner для регулярних пілотованих польотів на МКС.

Starliner вже двічі стартував без екіпажу – 20 грудня 2019 року та 19 травня 2022 року. У першому випадку стикування корабля з МКС було скасовано, а в другому – Starliner успішно пристикувався до станції без екіпажу.

Новини по темі:

Back to top button