Політика

Мільярд євро та 30 літаків: Україна та Бельгія підписали угоду

Україна та Бельгія підписали угоду про гарантії безпеки, яка стала для Києва одинадцятою за рахунком.

Президент Володимир Зеленський повідомив про підписання угоди у Twitter.

“Сьогодні в Брюсселі ми з прем’єр-міністром Александром де Кроо підписали двосторонню угоду про безпеку та довгострокову підтримку між Україною та Бельгією”, – заявив він.

Угода передбачає щонайменше 977 мільйонів євро військової допомоги від Бельгії на цей рік, а також зобов’язання підтримувати Україну протягом наступних десяти років.

“Вперше в угоді вказана точна кількість винищувачів F-16 – 30 – які будуть поставлені в Україну до 2028 року, а перший з них прибуде вже цього року”, – додав Зеленський.

Угода передбачає надання Бельгією своєчасної допомоги у сфері безпеки, сучасної бронетехніки, обладнання для українських ВПС та ППО, морської безпеки, розмінування, участь у коаліції з постачання артилерійських боєприпасів, а також військові навчання.

Крім того, документ охоплює оборонно-промислову співпрацю, підтримку мирних ініціатив України, посилення санкцій проти Росії, компенсацію збитків, правосуддя для агресора, використання заморожених російських активів та відновлення економіки.

Україна та Бельгія також посилять співпрацю у сфері розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації. Бельгія підтверджує свою підтримку майбутнього членства України в ЄС та НАТО.

Новини по темі:

Back to top button