Економіка

Уряд хоче, щоб українці самі забезпечували себе електроенергією: для цього їм виділять кошти

Для українців готують програму з отримання пільгових кредитів на встановлення сонячних електростанцій. Днями Шмигаль озвучив суми. 

Стало відомо, що в Україні готують програму надання пільгових кредитів на покупку енергетичного обладнання. Фізичні особи можуть отримати до 480 тисяч гривень на вигідних умовах для встановлення альтернативних джерел живлення — наприклад, сонячних електростанцій або вітрогенераторних систем. 

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, Кабінет міністрів на засіданні 7 червня вже погодив порядок надання грошової допомоги фізичним особам. 

Деталі

В першу чергу йдеться про тих, хто встановлює генеруючі установки з альтернативних джерел енергії для власних домогосподарств. В документів вказано наступне:

  • сума компенсації для установок потужністю до 10 кВт на одне домогосподарство буде складати 244 тисяч гривень;
  • максимальна сума кредитування — 480 тисяч гривень та на термін, що не перевищує п’ять років. 

В найближчій перспективі програму можуть розширити і на бізнес. Також уряд разом з Верховною Радою України активно працює над створення законопроєкту, який би скасував мито та ПДФ на ввезення всього асортименту енергетичного обладнання та про скасування всіх формальностей на митниці. 

За словами Шмигаля, такий підхід дозволить громадянам та бізнесу забезпечувати себе альтернативними джерелами електроенергії. Крім того, зараз уряд активно працює над децентралізацією енергосистеми. 

Нагадаємо, що раніше неодноразово звучали заяви, що електроенергію в Україні будуть відключати щонайменше 2-3 роки. Причина — значні руйнування енергосистеми України через завдання ракетних ударів російськими окупантами. Щоб відновити енергосистему знадобиться не менше 5-7 років та мільярди доларів. 

Також українців закликають вже зараз дбати про життя взимку. Жителів великих міст закликають переїхати в невеликі міста чи села, особливо тих, чиє житло повністю залежне від електроенергії. Сподіваємося, що зима буде не надто суворою, а відключення електроенергії нетривалими, але краще готуватися заздалегідь. 

Новини по темі:

Back to top button