Суспільство

Українців будуть карати за недостовірну інформацію про місце проживання

Банківські рахунки військовозобов’язаних, які вказали несправжню адресу проживання в систему “Резерв+” можуть бути заблоковані. Річ у тім, що поштове повідомлення, де поставлена позначка про відсутність військовозобов’язаного за адресою, що вказана в “Резерв+” може вважатися підтверджувальним документом для того, щоб Територіальні центри комплектування одразу виносив постанову про накладення штрафу. А це своєю чергою загрожує блокуванням рахунку. 

Деталі

Належним підтвердженням оповіщення є поштове повідомлення, яке надсилає ТЦК за адресою, яка вказана при оновленні даних, де проставлена позначка про відсутність особи за цією адресою. Юристи зазначають наступне, оскільки при наявності підтверджуючих документів протокол за порушення правил воєнного обліку можна не складати, а одразу виносити постанову про штраф, то всі чоловіки, які вказали в “Резер+” фальшиву адресу випадково чи умисно, ризикують отримати заблоковані банківські рахунки. 

Яким буде покарання

За неправильно вказану адресу в застосунку “Резерв+” доведеться сплатити штраф:

  • для фізичних осіб сума штрафу сягатиме 25,5 тисяч гривень;
  • для бізнесу — до 59,5 тисячі гривень. 

В разі несплати такого штрафу рахунок порушника можуть заблокувати, а майно вилучити в порядку виконавчого провадження. 

Крім того, повістка про виклик резервіста чи військовозобов’язаного в ТЦК може бути направлена рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням про вручення після 60 днів, встановлених законодавством на уточнення особистих облікових даних.
Якщо дані не були уточнені протягом 60 днів повістка направляється на адресу зареєстрованого місця проживання (за місцем приписки)

Повістка про виклик в ТЦК направляється не пізніше, ніж на наступний день після підпису повістки керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного встановлюється не раніше 14 дня з дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення. 

Back to top button