Кам'янець-Подільський

На Хмельниччині закрили 35 шкіл

У 2013 році в Україні закрито 161 школу, а відкрито і реконструйовано – 29. Найбільше шкіл закрили на Хмельниччині – 35, друге і третє місце посіли Вінницька (17) і Житомирська (13) області. Про це повідомив директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

«Якщо ми подивимось на пропорцію, то вона складає у 5,5 рази більше у бік закриття. Всі закриті школи були малокомплектними, і знаходились у малих містах, селах, селищах. У подальшому це може призвести до занепаду сіл, до погіршення демографічної та соціально-економічної ситуації в регіонах», – сказав експерт.

Як зазначає Освітній портал, він зауважив, що нові школи в Україні майже не будують за державний кошт. Через це перші класи у містах-мільйонниках переповнені.

«Значний відсоток нових шкіл побудовані на приватні кошти. Наприклад, Київська область звітує, що побудували школу першого ступеню. Насправді її звели приватні забудовники разом із будівництвом нового котеджного містечка. На Троєщині в Києві побудували нову гімназію, але на кошти уряду Російської Федерації. Це приватний платний навчальний заклад, там російська мова викладання. Влада реально питаннями освіти не займається», – наголосив Таран.

Він зазначив, що більшість чиновників в управліннях освіти приховують інформацію про стан підготовки закладів до нового навчального року. Центр політичних студій та аналітики надіслав запити в 150 органів влади. 78% місцевої влади в тій чи іншій формі засекретили таку інформацію. Зокрема, не надали документацію повністю або частково у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Запорізькій, Івано-Франківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській, Рівненській, Тернопільській, Сумській областях та в АР Крим.

«Це свідчить про непрозорість використання бюджету. Якщо чиновники непрозоро управляють освітою, і громадськість цього не бачить, то якість низька», – додав Віктор Таран.

Новини по темі

Back to top button